Shouf Shouf Habibi!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shouf Shouf Habibi!
Regie Albert ter Heerdt
Producent René Huybrechtse
Frank Bak
Joram Willink
Scenario Albert ter Heerdt
Mimoun Oaïssa
Hoofdrollen Mimoun Oaïssa
Salah Eddine Benmoussa
Muziek Mike Meijer
Vincent van Warmerdam
Distributie Independent Films
Première 2004
Genre Komedie
Speelduur 89 min.
Taal Nederlands
Marokkaans-Arabisch
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget 680.000 euro
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Shouf Shouf Habibi! (letterlijk "Kijk kijk schatje") is een Nederlandse film uit 2004 van Albert ter Heerdt met rollen voor onder anderen Mimoun Oaïssa en Najib Amhali. De internationale titel luidt Hush Hush Baby.

De film was de eerste multicultikomedie en een trendsetter in het Nederlandse filmklimaat. Ook zorgde de film voor wat opschudding, omdat deze door Marokkaanse jongeren werd geclaimd: zij vereenzelvigden zich vaak met de personages. Anderzijds was er vanuit Marokkaanse hoek ook veel kritiek: de film zou een negatief en clichématig beeld neerzetten van Marokkanen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

"Shouf Shouf Habibi" (Vert.: "Kijk, kijk, schatje") gaat over een Marokkaanse familie die haar weg probeert te vinden in de Nederlandse samenleving. Ap is een jonge Marokkaan van rond de 20 jaar, die voor een moeilijke keuze staat. Enerzijds kan hij een modern Nederlands leven gaan leiden, een beetje poolen met z'n vrienden en dezelfde levensstijl als zijn zus overnemen. Anderzijds kan hij doen wat zijn vader zou willen: ‘serieus worden’, een goede baan vinden, en in Marokko een bruid uitzoeken. Zijn oudere broer en politieagent Sam, die een goed geïntegreerde Marokkaan in Nederland is, regelt een kantoorbaan voor hem, waar hij het precies één dag uithoudt. Ap kiest in plaats daarvoor mee te doen aan een bankkraak met zijn vrienden. De bankkraak mislukt jammerlijk.

De moeder kent maar 1 zinnetje in het Nederlands: “Isj goed” en de vader spreekt helemaal geen Nederlands.

Intussen chanteert zijn kleine broertje Driss hun zus Leila en andere Marokkaanse schoolmeisjes met onder meer foto's van als de meisjes op school geen hoofddoek om hebben. Op school haalt hij slechte cijfers, terwijl zijn ouders van niets weten. Als zijn vader op school komt om het gedrag van Driss te bespreken, gaat Driss mee als tolk. Alles wat de docent vertelt over zijn slechte cijfers en gedrag vertaalt hij echter niet; in plaats daarvan vertelt hij dat de docent lovend over hem is. De truc wordt doorzien als een Marokkaanse schoonmaker het gesprek hoort en ingrijpt.

Als Ap op een dag problemen lijkt te krijgen met het hedendaagse Nederlandse leven kiest hij ervoor om serieus te worden. Hij gaat naar Marokko om een bruid uit te zoeken. Maar of deze keuze de goede is moet nog blijken...

Televisieserie[bewerken]

Sinds januari 2006 is bij de VÁRA Shouf Shouf! de serie te zien. Ook hierin speelt Mimoun Oaïssa een van de hoofdrollen. De serie wordt geregisseerd door Tim Oliehoek.

Spelers[bewerken]