Signaal van Botrange

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Signaal van Botrange
Torentje met een platform op exact 700 meter boven de zeespiegel
Torentje met een platform op exact 700 meter boven de zeespiegel
Hoogte 694 m
Coördinaten 50° 30′ NB, 6° 6′ OL
Ligging België
Gebergte Hoge Venen
Signaal van Botrange
Signaal van Botrange
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Signaal van Botrange (Frans: Signal de Botrange) in de Hoge Venen is met 694 meter boven TAW het hoogste punt van België. Andere, Duitse berekeningen en Google Earth beschouwen de Weisse Stein in Mürringen als het hoogste punt van België. De titel "hoogste berg van België" is dus momenteel een punt van discussie.

In 1804 bouwde een Franse kolonel een eerste houten toren voor landmeetkundige metingen. In 1899 werd deze door de Duitsers vervangen door een houten toren van 30 m hoog om de grens met België te bewaken. De toren verdween in 1925 om in 1934 plaats te maken voor het huidige complex.

Botrange in de gemeente Weismes werd na de Eerste Wereldoorlog Belgisch gebied als deel van de Oostkantons. Koning Albert I liet zijn nieuwe grondgebied onmiddellijk opmeten. Om die landmetingswerken mogelijk te maken bouwde de militaire gouverneur Herman Baltia in 1923 op de hoogste plek, een signaal zoals dat heet in geografische termen, een 6 meter hoge constructie, bereikbaar via een trap (zie foto). Zo kwam België toch aan de magische hoogte van 700 meter.

Vlakbij ligt het Natuurparkcentrum Botrange, een deel van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel.