Simone Guilissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Simone Guilissen-Hoa (Peking (China), 7 maart 1916Brussel, 30 mei 1996) was een Belgische architect.

Zij was een van de eerste vrouwelijke architecten in België. Na de Tweede Wereldoorlog droeg ze met enkele privé-opdrachten bij tot de vernieuwing van de woningbouwarchitectuur. Ze ontwierp tal van modernistische woningen die op vlak van materiaalgebruik aansloten bij de regionale traditie.

Biografie[bewerken]

Ze kwam via haar opleiding in Europa terecht. Haar vader was een Chinees ingenieur, haar moeder een letterkundige van Poolse origine. Na de voltooiing van haar middelbare studie in Brussel schreef zij zich in aan de architectuurafdeling van La Cambre, waar ze afstudeerde in 1938. Aanvankelijk begon ze haar stage bij haar ateliertitularis, Charles Van Nueten, maar ze werkte deze af in Zürich, bij Alfred Roth met wie ze bevriend was geworden. In 1937 huwde ze met Jean Guilissen. Hoewel ze nog voor de oorlog uit elkaar gingen behield ze de naam van haar echtgenoot. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog als verzetsstrijder gefusilleerd, terwijl zij werd gedeporteerd. In 1947 hervatte ze haar beroepsactviteiten door deel te nemen aan verschillende wedstrijden in het kader van de wederopbouw. Ze werd adviseur van de minister van volksgezondheid en bouwde een eerste huis in Ukkel. Ze werkte enkele jaren in associatie me Jacques Dupuis (1952-1956), wat een grote invloed uitoefende op haar latere oeuvre. De talrijke woningen die ze daarna ontwierp waren plastischer qua uitvoering. In 1957 realiseert ze één van haar opmerkelijkste privé-projecten: La Quinta, een grote villa in La Roche, waarbij ze gebruik maakt van gescheiden functionele zones. Guilissen kreeg slechts zelden openbare opdrachten. In 1947 kreeg ze haar eerste grote opdracht voor het sportcentrum van Jambes. Het werd echter pas aan het begin van de jaren '60 afgewerkt. Begin jaren '70 werkte ze mee aan de ontwikkeling van Louvain-la-Neuve. Ze realiseerde er het studentenwooncomplex Le Biniou. In 1980 mocht ze het Maison de la Culture van Doornik (1980-86) uitvoeren, i.s.m. het bureau Ginion, Pirson, Winance.

Belangrijkste projecten[bewerken]

  • sportcentrum, Jambes (1947-60)
  • La Quinta, La Roche (1957)
  • studentenwooncomplex Le Biniou, Louvain-la-Neuve (1970)
  • Maison de la Culture, Doornik (1980-86)

Bibliografie[bewerken]

  • Bekaert, Geert en Strauven, Francis, La Construction en Belgique, 1945-1970, Ed. Confédération nationale de la Construction, Seconde édition revisée, 1971.
  • Flouquet P.-L, La maison aujourd'hui. Interview de l'architecte Simone Guilissen-Hoa, in La Maison, 1967, nr. 6, pp. 177-179.