Sindicato Español Universitario

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Sindicato Español Universitario (Nederlands: Syndicaat van Spaanse Universiteiten, SEU) was een Spaanse falangistische studentenorganisatie die in 1933 werd opgericht en in 1965 werd opgeheven.

Het SEU werd opgericht door leden van de Falange Española op 21 november 1933 als tegenhanger van linkse en katholieke studentenorganisaties. De SEU bleef echter vele malen kleiner dan de concurrenten. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) namen veel bij de SEU aangesloten studenten deel aan de strijd aan de zijde der nationalisten onder generaal Francisco Franco. Na de burgeroorlog verklaarde Franco op 23 september 1939 dat het SEU voortaan de enige toegestane studentenorganisatie zou zijn. Leden van de tot dan toe nog toegestane katholieke, monarchistische en carlistische studentenorganisaties sloten zich aan bij het SEU. Sinds 1943 waren alle studenten - behalve die aan technische hogescholen - verplicht om zich aan te sluiten bij de SEU.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) wierf de leiding van het SEU actief vrijwilligers onder haar leden om toe te treden tot de zogenaamde Blauwe divisie (División Azul) om aan de zijde van Nazi-Duitsland en haar bondgenoten te strijden tegen de Sovjet-Unie - dit terwijl Spanje geen deelnam aan de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog werd het SEU regelmatig geïnfiltreerd door leden van de illegale communistische partij met als doel de studenten van het SEU te winnen voor het marxisme-leninisme. Ook radicale nationaal-syndicalisten die stonden voor het oorspronkelijke falangisme speelden een belangrijke rol binnen het SEU.

De laatste leider van het SEU, José Miguel Ortí Bordás, trachtte de studentenorganisatie in neo-falangistische geest te hervormen, maar hij kreeg hier de kans niet voor. De Spaanse regering besloot het SEU in 1965 te vervangen door de Asociaciones Profesionales de Estudiantes (Associatie voor Professionele Studenten, APE), die tot het einde van het Franco-regime, in 1975, bleef bestaan. Deze organisatie was niet specifiek falangistisch en volgde meer de lijn van de Spaanse regering.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]