Snakes on a Plane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Snakes on a Plane
Producent Craig Berenson
Stokely Chaffin
Toby Emmerich
Penny Finkelman Cox
Don Granger
Justis Greene
Jeff Katz
Gary Levinsohn
Sandra Rabins
George Waud
David J. Taylor
Scenario John Heffernan
Sebastian Gutierrez
David Dalessandro (verhaal)
Hoofdrollen Samuel L. Jackson
Nathan Phillips
Julianna Margulies
Bobby Cannavale
Rachel Blanchard
Terry Chen
Kenan Thompson
Todd Louiso
Muziek Trevor Rabin
Montage Howard Smith
Cinematografie Adam Greenberg
Distributie New Line Cinema
Première 18 augustus 2006
Genre Horror
Actie
Komedie
Exploitatiefilm
Speelduur 105 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 33.000.000
Opbrengst $ 59.377.419
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Snakes on a plane is een Amerikaanse komische actie- en horrorfilm, die geschreven is door David Dalessandro, John Heffernan en Sheldon Turner. De grote ster van de film is Samuel L. Jackson. De film werd op 18 augustus 2006 uitgebracht door New line Cinema.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Sean Jones, een jongeman die van surfen houdt, rijdt met zijn motor het binnenland van Hawaï in. Daar ziet hij een openbare aanklager aan een touw hangen. Sean rent weg omdat de bende van Eddie Kim er aankomt. Deze slaat de aanklager met een knuppel dood. Sean wordt echter opgemerkt en de bende zoekt zijn adres op. Ze breken in in Seans appartement maar Sean wordt net op tijd gered door agent Neville Flynn. Agent Neville vraagt hem om te getuigen tegen Eddie Kim in Los Angeles doordat hij de moord op de aanklager heeft gezien. Sean wordt geëscorteerd door Neville Flynn en John Sanders naar het vliegtuig "South Pacific Air Flight 121". De bende kan echter achterhalen op welke vlucht Sean zit en plaatst er een kist met 400 slangen die bespoten zijn met feromonen in die door een tijdslot open zal gaan. Tijdens de vlucht kunnen de slangen ontsnappen. De eerste slachtoffers die er vallen is een koppeltje dat seks heeft in de wc van het vliegtuig. Enkele andere slangen leggen bepaalde elektrische apparaten lam. De piloot neemt een kijkje maar wordt zelf aangevallen. Verder zitten aan boord ook de groep Three G's waarvan de zanger smetvrees heeft. De slangen raken tot in de passagiersruimte en de inzittenden raken in paniek. Enkele mensen sterven doordat ze aangevallen worden. De overige passagiers vluchten naar het gedeelte bij de cockpit waar er nog geen slangen zitten. Plots valt er een enorme slang door de lichten die de passagiers nog meer doen schrikken. Iedereen rent naar de bovenste verdieping waar de eerste klasse zich bevindt. Daar kunnen de slangen niet komen doordat men een reddingssloep over de trap plaatst. Alles lijkt rustig totdat de airconditioning uitvalt. Neville moet het herstellen en dat wordt geen makkelijke klus. Hij slaagt er in maar dan zien ze dat de copiloot ook dood is. Het vliegtuig is nu onbestuurd en er moet snel een oplossing komen. Neville schiet een gat in het vliegtuig waardoor alle slangen naar buiten vliegen. Hierna neemt een lid van de Three G's het stuur over. Het vliegtuig kan goed landen en de overgebleven passagiers worden goed opgevangen. Eddie Kim wordt gearresteerd en Sean leert Neville surfen.

Publiciteit en het internet[bewerken]

Lang voor de première van Snakes on a Plane kreeg de film al veel aandacht. Dit kwam mede door de vrij "kitscherige" titel en door de blog van een van de scenarioschrijvers (Josh Friedman), die een kans kreeg om mee te werken aan de film. Samuel L. Jackson toonde interesse in het project en was bereid de hoofdrol te vertolken. Hierdoor ontstond een rage, waardoor er meer geld in de film werd gestoken waarmee bepaalde scènes opnieuw konden worden opgenomen, en er zelfs nog een zin aan het scenario werd toegevoegd die door een internetbezoeker was bedacht. Ondanks alle verwachtingen deed de film het uiteindelijk niet zo goed in de bioscoop als men gehoopt had.

Slangen[bewerken]

Bij het maken van de film werden meer dan 450 slangen gebruikt om 30 verschillende soorten voor te stellen. De getoonde slangensoorten betreffen onder andere een 5,79 meter lange tijgerpython, een koningsslang, een melkslang (de slang die het koppeltje aanvalt, dat seks heeft), een ratelslang en een mangrovenslang.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Jackson, Samuel L. Samuel L. Jackson Neville Flynn
Phillips, Nathan Nathan Phillips Sean Jones
Chen, Terry Terry Chen Chen Leong
Margulies, Julianna Julianna Margulies Claire Miller
Blanchard, Rachel Rachel Blanchard Mercedes Harbont
Houghton, Mark Mark Houghton John Sanders
Lawson, Byron Byron Lawson Eddie Kim
Mabrey, Sunny Sunny Mabrey Tiffany Englehart
Louiso, Todd Todd Louiso Price
Alexander, Flex Flex Alexander Three G's/Clarence Dewey
Thompson, Kenan Kenan Thompson Troy
James, Bruce Bruce James Ken
Koechner, David David Koechner Rick
Cannavale, Bobby Bobby Cannavale Hank Harris
Pataky, Elsa Elsa Pataky Maria
McLeod, Samantha Samantha McLeod Kelly
Kitsch, Taylor Taylor Kitsch Kyle "Crocodile" Cho
McNulty, Kevin Kevin McNulty LAX Air verkeersleider

Externe links[bewerken]