Spanners

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spanners
Lomographa bimaculata-01 (xndr).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie
Geometridae
Leach, 1815
Rups
Rups
Afbeeldingen Spanners op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spanners op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De spanners (Geometridae) zijn een familie van vlinders. Ze werden vroeger ook wel landmeters genoemd vanwege de kenmerkende voortbeweging van de rupsen. Het is een zeer grote familie met ruim 21.000 soorten nachtvlinders, waarvan er ruim 957 in Europa voorkomen[1] en 300 in Nederland.[2]

Kenmerken[bewerken]

Veel soorten hebben een smalle buik en brede, afgeronde vleugels. Deze worden gewoonlijk plat gehouden met de achtervleugels zichtbaar. Als zodanig zien ze er nogal vlinderachtig uit, maar toch zijn het in de meeste opzichten echte motten: de overweldigende meerderheid vliegt 's nachts, en de antennes van de mannetjes zijn vaak geveerd. De vrouwtjes van sommige soorten zijn ongevleugeld. Ze hebben bruine of groene camouflagekleuren. De vleugelspanwijdte varieert van 1,4 tot 7,4 cm.

Voortplanting[bewerken]

De eieren worden apart of in groepjes afgezet op schors, takjes of stengels van de waardplant.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze familie komt wereldwijd voor op loof- en naaldbomen, struiken en kruidachtige planten. Ze kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan oogstgewassen en in bossen.

Voortbeweging[bewerken]

De rupsen hebben een duidelijk herkenbare manier van voortbewegen: eerst wordt het achterlichaam tot aan de borst opgetrokken, zodat de rups de vorm van de Griekse letter omega heeft. Daarna wordt het voorlichaam vooruit geschoven, zodat de rups weer recht ligt. Hierna wordt het achterlichaam weer opgetrokken zodat het lichaam weer bol "gespannen" staat. Hieraan ontleent de familie haar Nederlandstalige naam.

Taxonomie[bewerken]

Onderfamilies[3]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Scoble, M. J., 1999. Geometrid moths of the world, a catalogue. - CSIRO, Collingwood & Apollo Books, Stenstrup. 1400 pp.
  2. spanners - GEOMETRIDAE op Vlindernet
  3. (en) The Forum Herbulot world list of family group names in Geometridae
  • David Burnie (2001) - Animals, Dorling Kindersley Limited, London. ISBN 90-18-01564-4 (naar het Nederlands vertaald door Jaap Bouwman en Henk J. Nieuwenkamp).