Marsum (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Vis met 1 oog (overleg | bijdragen) op 16 jan 2011 om 14:25.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Marsum
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Marsum (Groningen)
Marsum
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Appingedam Appingedam
Coördinaten 53° 20′ NB, 6° 53′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Marsum is een dorp in de gemeente Appingedam, in de Nederlandse provincie Groningen. In de gehuchten Jukwerd en Marsum tezamen woonden op 1 januari 2006 146 mensen. Marsum is een beschermd dorpsgezicht.

Geschiedenis

Het dorp ontstond in de vroege middeleeuwen door het aaneengroeien van een aantal huiswierden. Centraal in het dorp werd op een wierde de Mauritiuskerk gebouwd. De kerk is een klein eenbeukig gebouw met een inspringend halfrond koor. De kerk werd oorspronkelijk gedacht te zijn gebouwd in de 12e eeuw en zou daarmee een van de oudste bakstenen kerken in Groningen zijn. Het is gebouwd in de romaanse stijl. Sinds dendrochronologisch onderzoek de kap op begin veertiende eeuw heeft gedateerd staat de ouderdom van de kerk echter ter discussie; de Stichting Oude Groninger Kerken (eigenaar) stelt nu dat de kerk rond 1306 werd gebouwd. Op de apsis liggen nog de oorspronkelijke dakpannen, zogenaamde monniken en nonnen.

De wierde van Marsum zelf werd in het begin van de twintigste eeuw grotendeels afgegraven. De radiale structuur is echter intact gebleven. Naast de kerk resteren nog het kerkhof en een aantal boerderijen.

Stratenregister

  • Marsumerweg

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Marsum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Sjabloon:Navigatie gemeente Appingedam