Station Empelde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Empelde
Spoorwegstation in Duitsland
Station Empelde in 2009
Algemeen
DS100-code HEMP
Stationscode 1589
Categorie 5
Type Hp
Vervoerder(s) DB Regio Nord
Stationsbouw
Perrons in gebruik 2
Perronsporen 2
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) DB 1760 Hannover - Soest
Ligging
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Plaats Empelde
Adres Löwenberger Straße 28
Coördinaten 52° 20′ NB, 9° 40′ OL
Station Empelde (Duitsland)
Station Empelde
Deutsche Bahn - S-Bahn - U-Bahn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Empelde (Haltepunkt Empelde) is een spoorwegstation in de Duitse plaats Empelde in de deelstaat Nedersaksen. Het station ligt aan de spoorlijn Hannover - Soest.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het station heeft twee zijperrons, welke niet overkapt zijn, maar beschikken over diverse abri's. Het station heeft meerdere ingangen, aan beide uiteindes en in het midden van de perrons. Zowel aan de noord- en de zuidkant van het station zijn er onderdoorgangen, vanaf daar zijn de perrons met trappen te bereiken. In het midden is er geen onderdoorgang, alleen een trap naar de perrons. De zuidelijke toegang is ook via een hellingbaan mogelijk. Rond het station zijn er diverse parkeerplaatsen en fietsenstallingen. In de straat Am Sportpark ligt de bushalte van het station.

Spoorwegongeval bij Empelde[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 maart 1985 kwam ten noorden van het station twee goederentreinen met elkaar in botsing, ter hoogte van de aansluiting Empelde. De beide goederentreinen wouden hetzelfde spoor oprijden, wat tot een botsing leidde. Beide treinen vervoerde brandbare goederen. Door het ongeval vatte een lading benzine vlam. De benzine lekte uit de tankwagens, wat leidde tot een explosie met een vuurzuil van wel 200 meter hoog. De lekkende benzine zorgde voor branden die tot wel 200 meter van het ongeval verwijderd waren met ongeveer 20 meter hoge vlammen. Ook bij omringende gebouwen stonden diverse brandbare goederen opgeslagen. Dit werd koel en nat gehouden met water uit een nabijgelegen meer. Hiervoor werden 270 brandmeermannen uit de gehele regio opgeroepen. Bij de brand en de explosie raakte niemand gewond.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is onderdeel van de S-Bahn van Hannover, die wordt geëxploiteerd door DB Regio Nord. De volgende treinseries doen het station Empelde aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S1 S-Bahn (DB Regio Nord) Minden (Westf)HasteSeelzeHannover HbfEmpeldeWeetzenBarsinghausenHaste
S2 S-Bahn (DB Regio Nord) Nienburg (Weser)SeelzeHannover HbfEmpeldeWeetzenBarsinghausenHaste Zondags alleen Nienburg - Hannover
S21 S-Bahn (DB Regio Nord) Hannover HbfHannover BismarckstraßeEmpeldeWeetzenBarsinghausen Alleen tijdens de spits