Station Hamburg-Othmarschen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
Hamburg-Othmarschen
Kenmerkende houten perronoverkapping van station Othmarschen (2015)
Algemeen
Vervoerder(s) DB Regio
Stationscode 4817
DS100-code AOH
Categorie 4
Type Bf
Opening 1 augustus 1882
Constructie
Perrons 1
Perronsporen 2
Spoorvervoer
Spoorlijn(en) HH-Altona - Wedel
S-Bahn
Lijn Richting Volgend station
Wedel Klein Flottbek
Poppenbüttel Bahrenfeld
Flughafen Bahrenfeld
Blankenese Klein Flottbek
Poppenbüttel Bahrenfeld
Ligging
Deelstaat Vlag van de Vrije Hanzestad Hamburg Hamburg
Plaats Hamburg
Stadsdeel Othmarschen
Adres Statthalterplatz 2
Coördinaten 53° 34′ NB, 9° 53′ OL
Station Hamburg-Othmarschen (Hamburg)
Station Hamburg-Othmarschen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Hamburg-Othmarschen (Bahnhof Hamburg-Othmarschen, kort Bahnhof Othmarschen) is een spoorwegstation in het stadsdeel Othmarschen van de Duitse plaats Hamburg, in de gelijknamige stadstaat. Het station is onderdeel van de S-Bahn van Hamburg en alleen treinen van de S-Bahn kunnen hier stoppen. Het station ligt aan de spoorlijn Hamburg-Altona - Wedel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd op 1 augustus 1882 in gebruik genomen, aan de reeds in 1867 geopende Altona-Blankeneser Eisenbahn tussen de stations Klein Flottbek en Bahrenfeld. Het stationsgebouw en het perronoverkapping, die in 1897 gebouwd was, kreeg in 2005 een monumentale status.

In de jaren 2000 werd het station gerenoveerd. Het historische perronoverkapping werd op nieuwe fundamenten geplaatst, het perron vernieuwd. Sinds juni 2009 werd aan het station een lift toegevoegd, die via een kort tunnelstuk in de spoordijk bereikt moest worden. Gezamenlijk kosten de renovatie minstens € 2,2 miljoen euro, die door diverse organisaties betaald is.

Locatie en indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt aan de noordelijke rand van Othmarschen en zuidelijk van Groß Flottbek. Het is op een spoordijk gebouwd en heeft één keerspoor aan de westzijde, waar enkele treinen van de S11 kunnen kopmaken. Het heeft een eilandperron met twee perronsporen.

Het station heeft twee uitgangen, één bij de winkelstraat Waitzstraße en de tweede bij de Reventlowstraße respectievelijk Statthalterplatz. Aan dit plein is er een busstation voor het busverkeer, onder andere de hoogfrequente metrobuslijn 1.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende S-Bahnlijnen doen station Othmarschen aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S-Bahn (DB Regio) Hamburg Airport – /PoppenbüttelOhlsdorfBarmbekBerliner TorHauptbahnhofAltonaOthmarschenBlankeneseWedel
S-Bahn (DB Regio) PoppenbüttelOhlsdorfBarmbekBerliner TorHauptbahnhofDammtorAltonaOthmarschenBlankenese Alleen tijdens de spits
Zie de categorie S-Bahnhof Othmarschen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.