Station Hamburg Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
Hamburg Airport (Flughafen)
Perron van station Airport in 2013
Algemeen
Vervoerder(s) DB Regio
Stationscode 2458
DS100-code AAI
Categorie 4
Type Bf
Opening 11 december 2008
Reizigers 20.000 per dag
Constructie
Perrons 1
Perronsporen 2
Spoorvervoer
Spoorlijn(en) HH-Ohlsdorf - HH Airport
S-Bahn
Lijn Richting Volgend station
Wedel Ohlsdorf
Flughafen Eindpunt
Ligging
Deelstaat Vlag van de Vrije Hanzestad Hamburg Hamburg
Plaats Hamburg
Stadsdeel Fuhlsbüttel
Adres Flughafenstraße 1
Coördinaten 53° 38′ NB, 9° 59′ OL
Station Hamburg Airport (Hamburg)
Station Hamburg Airport
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Hamburg Airport (Flughafen) (Bahnhof Hamburg Airport (Flughafen), kort: Bahnhof Airport) is een spoorwegstation in het stadsdeel Fuhlsbüttel van de Duitse stad Hamburg. Het station is onderdeel van de S-Bahn van Hamburg in de Luchthaventunnel. Het station werd geopend op 11 december 2008. In 2009 maakten 13.500 reizigers per dag[1] gebruik van het station. Dit is in 2014 gegroeid naar 20.000 reizigers per dag.[2]

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is een tunnelstation onder de Flughafenstraße tussen het parkeerterrein en de terminal van de Luchthaven van Hamburg. Het perron is een eilandperron met twee perronsporen, met de nummers 3 en 4. Het perron is te bereiken via roltrappen en liften. Op het perron zelf zijn er weinig faciliteiten. Wel hangen op het perron schermen met vertrek- en aankomsttijden van de luchthaven. Het spoor stopt net ten noorden van het station, wat goed te zien is vanaf het perron. Vanaf hier is het gepland om de spoorlijn te verlengen naar Ochsenzoll en Norderstedt Mitte. Door deze verlenging kunnen AKN-treinen doorrijden van Kiel naar de luchthaven, waardoor een deel van Sleeswijk-Holstein beter met de luchthaven verbonden wordt.

Discussie om de stationsnaam[bewerken | brontekst bewerken]

Tot september 2008 was het voorzien, dat het nieuwe station alleen Hamburg Airport zou heten. Op het ontbreken van een Duitse benaming reageerde de senaat via een gezamenlijk antwoord van de CDU en de GAL, voor de vernoeming van het station naar Flughafen (Hamburg Airport).[3] Het voorstel was gericht op het negatieve gebruik van Anglicismen.[4] Enige dagen later na het indienen van de aanvraag, distantieerde een deel van het senaat zich van het voorgenomen voorstel, omdat een verandering hoge kosten met zich meebracht. Zo moest de dienstregeling, het spoorboekje en het reisplan herdrukt worden, die rond die tijd al gemaakt waren. Kritiek op het voorstel was, dat een internationaal georiënteerde stad met een luchthaven een Engelse benaming zou moeten dragen.[5] Desalniettemin wordt bij andere S-Bahnstations van grote Duitse luchthavens van Frankfurt en München evenals andere Duitse luchthavenstations de Duitstalige benaming gebruikt (Flughafen). Tegenwoordig luidt de naam op de stationsborden "Hamburg Airport (Flughafen)".

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende S-Bahnlijn doet het station Airport aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S-Bahn (DB Regio) Hamburg Airport – /PoppenbüttelOhlsdorfBarmbekBerliner TorHauptbahnhofAltonaBlankeneseWedel
Zie de categorie S-Bahnhof Hamburg Airport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.