Station Hannover-Leinhausen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hannover-Leinhausen
Spoorwegstation in Duitsland
Voormalig stationsgebouw van station Hannover-Leinhausen, nu een muziektheater (2014)
Algemeen
DS100-code HLEI
Stationscode 2550
Categorie 5
Type Hp
Vervoerder(s) DB Regio Nord
Geschiedenis
Opening eerste station 1887
Opening huidig station 1914-1915
Opening S-Bahn-station 2000
Stationsbouw
Perrons in gebruik 1
Perronsporen 2
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) DB 1700 Hannover - Minden
Ligging
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Plaats Hannover
Stadsdeel Leinhausen
Adres Herrenhäuserstraße 126
Coördinaten 52° 24′ NB, 9° 41′ OL
Station Hannover-Leinhausen (Duitsland)
Station Hannover-Leinhausen
Deutsche Bahn - S-Bahn - U-Bahn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Hannover-Leinhausen (Haltepunkt Hannover-Leinhausen) is een spoorwegstation in de Duitse stad Hannover, stadsdeel Leinhausen, in de deelstaat Nedersaksen. Het station ligt aan de spoorlijn Hannover - Minden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste halte Leinhausen aan de spoorlijn Hannover - Wunstorf werd in 1887 geopend. Het was een eenvoudig vakwerkgebouw aan de nog op maaiveld liggende spoorlijn. Het bevond zich in de nabijheid van de huidige werkplaats voor S-Bahn-treinen en de toenmalige reparatieplaats Leinhausen en de daarbij behorende woonwijk.

Het monumentale stationsgebouw werd in 1911 door de architect Gustav Bär ontworpen. Na het gereedkomen van de Leinebrug en het viaduct over de Schaumburgstraße in 1914 werd het station eind 1914 begin 1915 samen met het voormalige station Hainhölz in gebruik genomen.

Tegenwoordig bevindt zich in het oude stationsgebouw een muziektheater. De voor het reguliere treinverkeer niet meer benodigde hoofdperron kan nog door speciale treinen gebruikt worden.[1]

In het jaar 2000 werd voor de invoering van de S-Bahn in Hannover de spoorlijn tussen Hannover en Seelze aan de noordzijde met twee sporen uitgebreid. Daarbij werd het oude station Leinhausen gesloten en een nieuw S-Bahn-station met een eilandperron en een nieuwe entree geopend.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het station heeft één eilandperron met twee perronsporen, deze is deels overkapt. Het perron is te bereiken via een trap en lift vanaf de straat Herrenhäuserstraße. Onder het station is er ook een kleine fietsenstalling.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is onderdeel van de S-Bahn van Hannover, die wordt geëxploiteerd door DB Regio Nord. De volgende treinseries doen het station Hannover-Leinhausen aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S1 S-Bahn (DB Regio Nord) Minden (Westf)HasteSeelzeHannover-LeinhausenHannover HbfWeetzenBarsinghausenHaste
S2 S-Bahn (DB Regio Nord) Nienburg (Weser)SeelzeHannover-LeinhausenHannover HbfWeetzenBarsinghausenHaste Zondags alleen Nienburg - Hannover

Stadtbahn verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Hannover-Leinhausen heeft ook een halte aan het stadtbahn-netwerk van Hannover. De volgende lijnen doen de halte Bahnhof Leinhausen aan:

Lijn Route
4 Garbsen – Freudenthalstraße – Bahnhof Leinhausen – Königsworther Platz – Steintor – Kröpcke – Aegidientorplatz – Braunschweiger Platz – Clausewitzstraße – Nackenberg – Roderbruch
5 Stöcken – Freudenthalstraße – Bahnhof Leinhausen – Königsworther Platz – Steintor – Kröpcke – Aegidientorplatz – Braunschweiger Platz – Clausewitzstraße – Nackenberg – Anderten
Zie de categorie Bahnhof Hannover-Leinhausen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.