Stemband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stembanden
plica vocalis
Laryngoscopisch beeld van de stembanden
Laryngoscopisch beeld van de stembanden
Abductie om adem te halen en adductie om te spreken
Abductie om adem te halen en adductie om te spreken
Systeem Luchtwegstelsel
Embryologie Zesde faryngeale boog
Zenuw N. laryngicus recurrens en N. laryngicus superior
Gray's Anatomy 236,1079
MeSH A04.329.364.737
Dorlands/Elsevier p_24/12649423
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De stembanden of stemplooien zijn twee gepaarde structuren in het strottenhoofd. Ze vormen een belangrijk deel van het stemvormend apparaat in het strottenhoofd. De stemplooien bestaan uit de met epitheel bedekte stemplooien (plicae vocales), de eigenlijke stemplooien (ligamenta vocalia), de stemspier (musculus vocalis) en de bekerkraakbeentjes (cartilagines arytaenoides), allemaal aan beide kanten.

Opbouw en functie[bewerken]

De spleet tussen de stemplooien wordt de 'stemspleet' (rima glottidis) genoemd. De achterste uiteinden van de stemplooien zijn met de beide bekerkraakbeentjes verbonden, die de positie van de stemplooien ten opzichte van elkaar beïnvloeden. Bij het ademhalen zijn de stemplooien wijd geopend (abductie), waardoor de stemspleet een typische driehoekige vorm aanneemt (zie afbeelding aan de rechterkant). De stemspier kan de spanning en de dikte van de stemplooien veranderen. Samen met de musculus cricothyreoidicus, die eveneens de spanning en lengte van de stemplooien verandert, ontstaat een nauwkeurig sturingsmechanisme waarmee het volume en de toonhoogte van de menselijke stem wordt geregeld.

Als tijdens het uitademen de stemplooien gespannen zijn, ontstaat aan de stemplooien een toenemende luchtdruk. Wanneer deze een drempelwaarde bereikt, worden deze opengedrukt en neemt de luchtdruk tijdelijk af, waardoor de aangespannen stemplooien snel weer sluiten. Door de druk, sluiten zij zich weer, waarna het proces zich herhaalt (het Bernoulli-effect). De aldus ontstane trilling in de stemplooien wordt overgedragen aan de passerende luchtstroom. Hoe sterker de stemplooien opgespannen worden, hoe hoger de trillingsfrequentie is en hoger de toonhoogte van de stem wordt.

Een mannenstem heeft een toonhoogte van rond de 110 Hz, een vrouwenstem van ongeveer 220 Hz en een kinderstem van ongeveer 300 Hz. Dat geldt voor Europeanen; Japanners en andere Aziaten hebben gemiddeld veel hogere stemmen.

Hoe langer de stemplooien zijn, hoe lager de stem klinkt. De lengte van de stemplooien is doorgaans evenredig met de afmeting van het strottenhoofd, vandaar dat bij de plotselinge groei van het strottenhoofd in de puberteit bij jongens de stem ineens veel lager wordt en ze de baard in de keel krijgen.

Weefselopbouw[bewerken]

Schematische voorstelling van een stemband in frontale doorsnede
Beweging van de stembanden tijdens normale spraak

De stembanden zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De basislaag is de stemspier, daar overheen de lamina propria mucosae (elastisch, vezelrijk bindweefsel). Over deze laag ligt een vliesachtige structuur die aan beide kanten aan kraakbeen vastzit, het ligamentum vocale, de eigenlijke stemplooi. De bovenste lagen bestaan uit slijmvlies en epitheel. Op het oppervlak van de stemplooien bestaat tussen het epitheel en het bindweefsel een kleine tussenruimte, de ruimte van Reinke, die verschuiving tussen het epitheel en het bindweefsel mogelijk maakt.

Veel voorkomende problemen van stemplooien zijn een stembandpoliep, stembandknobbeltjes en Reinkes oedeem. Een zeldzamer afwijking is groei van wratten op de stemplooien door HPV besmetting (larynxpapillomatose). Ook kunnen een- of tweezijdige stembandverlammingen (paresen) voorkomen, meestal veroorzaakt door beschadiging door een beademingstube (narcose of IC-opname) of veroorzaakt door neurologische problemen. Als de stemplooien door verlamming niet meer goed sluiten, wordt er soms door de KNO-arts collageen in de stemplooien gespoten, zodat ze verdikken en beter sluiten om een betere stem te krijgen.

Na een laryngectomie (verwijderen van de larynx, het strottenhoofd) vanwege kanker kan de functie van de stemplooien overgenomen worden met een apparaatje dat een (dalende) zoemtoon geeft dat tegen de keel gezet wordt, door gebruik te maken van het opboeren van ingeslikte lucht (oesofagusspraak) en daarmee de stem volume te geven of door middel van een klein klepje tussen de luchtpijp en de keel waardoor bij uitademing lucht naar de keel- en mondholte kan worden geperst.

Externe link[bewerken]


Zoek dit woord op in WikiWoordenboek