Stroop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stroop
Schenkstroop
Schenkstroop
Bedenker Oma Wapsie [1]
Hoofdingrediënt(en) Sacharose
Gang lunch
Gegeten met Boterham,Pannenkoeken enz.
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Stroop (uit het Arabisch šarab Engels syrup en via Latijn siropus) is een dikke, viskeuze, geconcentreerde vloeistof waarin grote hoeveelheden suikers (met name sacharose) zijn opgelost. Luchtdicht bewaard is het door het hoge suikergehalte ongekoeld lang houdbaar. Dunnere stropen worden siroop genoemd en voornamelijk gebruikt in limonade. Dunne stroop bestaat voor meer dan een derde uit suikers, stevige stroop tot driekwart. In het laatste geval bevat de stroop ongeveer 1250 kJ (= 300 kcal.) per 100 gram product.[2][3] Stroop of siroop wordt gebruikt als basis voor geneesmiddelen of als voedingsmiddel. Stroop komt ook in de natuur voor, bijvoorbeeld in de vorm van honing.

Soorten[bewerken]

Traditionele vruchtenstroop wordt van appels en/of peren gemaakt, zo ontstaan respectievelijk appelstroop, perenstroop en peren/appelstroop. De industriële productie van deze stropen begon na 1880 in België in Haspengouw, het Land van Herve ('Luikse stroop') en in Nederland in Zuid-Limburg. Behalve de traditionele stropen zijn ook soorten als 7-vruchtenstroop, citrusstroop, esdoornsiroop (ahornsiroop) en bananenstroop op de markt.

De gewone suikerstroop voor huishoudelijk gebruik bestaat uit bietenstroop of rietsuikerstroop. In de voedings- en genotmiddelenindustrie wordt veel uit zetmeel bereidde glucosestroop zoals aardappelstroop toegepast als zoetmiddel.

Fabrikanten[bewerken]

Suikerstroop

Bekende fabrikanten zijn:

Erfgoed[bewerken]

In 2007 won de voormalige (stoom)stroopfabriek van Borgloon de Vlaamse monumentenstrijd en kan daardoor worden gerestaureerd. De oudste nog werkende stroopfabriek uit Haspengouw met een nog steeds artisanaal product is gelegen in Vrolingen, deelgemeente van Wellen.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek stroop op in het WikiWoordenboek.
Bronnen