Studio Herman Teirlinck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Studio Herman Teirlinck
Algemeen
Locatie Antwerpen, Vlag van België België
Opgericht 1946
Type Toneel- en kleinkunstopleiding
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Studio Herman Teirlinck was jarenlang het uithangbord van de Vlaamse Toneelopleiding. Vooral de afdeling kleinkunst, ook kleinkunstacademie genoemd, leverde tientallen Zuid- en Noord-Nederlandse zangers, cabaretiers en andere podium- of televisiekunstenaars af.

Geschiedenis[bewerken]

De Vlaamse roman- en toneelauteur Herman Teirlinck startte in 1946 met een Studio, een vervolmakingscursus voor toneelspelers bij het Nationaal Toneel - Koninklijke Nederlandse Schouwburg. In 1966 werd de Studio door het ministerie van Cultuur (later dat van Onderwijs) overgenomen als Hoger Instituut voor Dramatische Kunst - Studio Herman Teirlinck.

In 1995-96 werd het hoger onderwijs in Vlaanderen gereorganiseerd en kwam de studio naast de drama-opleiding van het Antwerpse Conservatorium (met Dora van der Groen) onder hetzelfde bestuur van de Hogeschool Antwerpen. Aangezien de overheid slechts één opleiding kon (wilde) subsidiëren, werden de opleidingen samengevoegd vanaf 2000 onder de naam Herman Teirlinck Instituut (HTI). Vanaf 2002 werd de acteeropleiding volledig samengevoegd vanaf het eerste bachelor jaar. Enkele jaren later was de volledige fusie afgerond. De volledige opleidinge Drama (met afstudeerrichtingen Acteren, Kleinkunst en Woordkunst) maakt nu deel uit van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Het gebouw van de Studio Herman Teirlinck, in de Maarschalk Gerardstraat, werd tot 2010 gebruikt in de opleiding, en werd aangeduid als Campus Studio. In de zomer van 2010 werd het gebouw definitief verlaten door de Artesis Hogeschool.

Enkele alumni[bewerken]

Toneel Studio Herman Teirlinck[bewerken]

2000 en later:

Nuvola single chevron right.svg Zie Herman Teirlinck Instituut voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kleinkunst Studio Herman Teirlinck[bewerken]

(vanaf 1969, eerste afgestudeerden vanaf 1972)

2000 en later:

Nuvola single chevron right.svg Zie Herman Teirlinck Instituut voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Bronnen, noten en/of referenties