SwissJazzOrama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SwissJazzOrama
Locatie Ackerstrasse 45, Uster
Coördinaten 47° 21′ NB, 8° 42′ OL
Type muziekmuseum en archief
Thema jazz
Openingsdatum 1989 (archief)
2000 (museum)
circa 2017 (heropening)
Detailkaart
SwissJazzOrama (Zwitserland)
SwissJazzOrama
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

SwissJazzOrama is een museum en archief over jazz in Uster in het kanton Zürich. De collectie is gewijd aan jazz wereldwijd, met nadruk op Zwitserland. Het organiseert geregeld jazzoptredens op de eigen locatie en werkt samen met buitenlandse instituten en Zwitserse scholen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het archief werd in 1989 door Otto Flückiger opgericht als Pro Jazz Schweiz. In 2000 vond de oprichting van het museum plaats en in 2005 werd de naam gewijzigd in SwissJazzOrama. Tot aan de zomer van 2016 waren de vestigingen verdeeld over een muziekcontainer en zeven andere locaties, vooral overvolle kelderopslagen. Sinds circa begin 2017 is het gevestigd op de tweede verdieping van een pand aan de Ackerstrasse 45.

De huidige vestiging bestaat uit vier hoge ruimtes met zeer grote ramen. De nieuwe vestiging wordt geleid door Hans Peter Künzle, jazzmusicus en voorheen als docent en hoofd verbonden aan de Jazzafdeling van de kunsthogeschool in Zürich. Er is samenwerking met jazzinstituten in het buitenland en schoolinstituten in Zwitserland.

Naast de archief- en museumfunctie organiseert het optredens (onder meer in de galerie en het eigen restaurant) en is het de grootste platenzaak voor jazzmuziek in het land. Dubbele exemplaren van geluidsdragers worden ook in de muziekwinkel verkocht ter extra financiering van de activiteiten. Het brengt verschillende publicaties uit, zoals een nieuwsbrief, concertprogramma's en verder nog een halfjaarlijkse uitgave.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

In de collectie bevinden zich onder meer muziekinstrumenten, afspeelapparatuur, bijna 3.000 posters en een grote fotocollectie die ingaan op jazz uit met name Zwitserland, maar ook uit de rest van de wereld.

Ook bezit het de collectie van de 23-jarige geschiedenis van het Zwitsers Jazzfestival (1951-1973) en bijzondere stukken zoals de trompet Susi van de Zwitserse musicus Hazy Osterwald. Een deel van de muziekcollectie en documentatie is geleend of afkomstig van schenkingen, zoals een grote collectie van wijlen muziekjournalist Johnny Simmen.

Daarnaast is er een omvangrijke verzameling geluidsdragers die bestaat uit ruim 5.000 78-toeren-platen, 35.000 elpees en cd's, en een groot aantal muziekcassettes en video's. Ook zijn ruim 2250 boeken en een groot aantal tijdschriften in te zien, evenals kranten uit binnen- en buitenland. De bijna 5.000 notenschriften in het archief zijn digitaal in te zien.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Swissjazzorama van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.