Tempel van Garni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tempel van Garni
Գառնիի տաճար
Tempel van Garni
Locatie
Locatie Vlag van Armenië Garni, Armenië
Coördinaten 40° 7′ NB, 44° 44′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Tempel en tombe
Huidig gebruik Museum en tempel van Neopaganisten
Start bouw 77 AD
Verbouwing 1969-1975
Architectuur
Bouwstijl Oud-Griekse bouwstijl / hellenisme en Romeinse oudheid
Bouwinfo
Eigenaar Armeens ministerie van Cultuur
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Tempel van Garni (Armeens:Գառնիի տաճար) is een goed bewaard gebleven en deels gerenoveerde antieke Grieks-Romeins gestileerde 'heidense' Tempel van de Armeense mythologie in Garni in Armenië. De tempel is het enige nog volledig bestaande gebouw uit de Romeinse tijd in de voormalige Sovjet-Unie. De tempel is gelegen nabij de Garnikloof.

De tempel is gebouwd in Ionische stijl uit de klassieke Griekse bouwkunst. De Tempel van Garni is het meest bekende pre-christelijke gebouw in Armenië. Het werd gebouwd door koning Tiridates I van Armenië. De tempel was gewijd aan de Armeense zonnegod Mithra. De stenen tempel bleef 1500 jaar staan, doordat men de basaltstenen met loden staven had versterkt. In de vroegmoderne tijd verwijderde men deze staven en de tempel verzakte daardoor. In 1679 stortte het gebouw in door een aardbeving. Tussen 1969 en 1975 is de tempel herbouwd met de originele materialen die nog rondom het gebouw lagen.

De tempel wordt af en toe gebruikt voor rituelen van Neopaganisten.

In de nabijheid van de tempel zijn ook archeologische resten te vinden van een Romeins badhuis met originele mozaïekvloeren.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]