Territoriale prelatuur Trondheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trondheim katolske stift
(Midt-Norge)
Symbolen
Wapen
Basisgegevens
Kerkprovincie Immediatum
Bisschopszetel Trondheim
Kathedraal St. Olaf domkerk
Website http://www.katolsk.no/mn/
Hiërarchie
Bisschop Erik Varden
Statistieken
Oppervlakte 56.458 km²
Bevolking 687.968 (2011)
Katholieken 9.843 (2011)
Parochies 5
Portaal  Portaalicoon   Christendom
St. Olaf domkerk

De Territoriale prelatuur Trondheim, of verouderd Midden-Noorwegen (Latijn: Praelatura Territorialis Trudensis, Noors: Trondheim katolske stift) is een in Noorwegen gelegen rooms-katholieke territoriale prelatuur met zetel in de stad Trondheim.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De prelatuur staat als immediatum onder rechtstreeks gezag van de Heilige Stoel. De prelatuur wordt geleid door een bisschop, maar heeft niet de status van een bisdom. Omdat de term prelatuur in Noorwegen ongebruikelijk is wordt de aanduiding "stift" (sticht) gebruikt. In de praktijk functioneert het echter als een regulier bisdom. Het gebied is verdeeld in vijf parochies: Trondheim, Kristiansund, Levanger, Molde en Ålesund.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1844 ontplooiden zich in Trondheim de eerste georganiseerde rooms-katholieke activiteiten sinds de Reformatie. In dat jaar verzochten vijf inwoners van de stad om een bezoek van een priester uit Oslo. In 1872 werd de eerste gemeente gesticht. Paus Pius XI verdeelde op 7 april 1931 met de breve Supremi Apostolatus het apostolisch vicariaat Noorwegen in drie kerkrechtelijke districten. Het gebied rond Trondheim werd een missiegebied, aangeduid als Midden-Noorwegen (Norvegia Centrale). Op 10 maart 1944 werd het gebied door paus Pius XII met de bul Digna sane verheven tot apostolische prefectuur. Op 4 februari 1953 werd de prefectuur met de bulSollemne est Nobis verheven tot apostolisch vicariaat en op 28 maart 1979 verhief paus Johannes Paulus II het vicariaat tot territoriale prelatuur met de bul Cum Nobis.

Prelaten[bewerken | brontekst bewerken]

Superior van Midden-Noorwegen (1931–1935)[bewerken | brontekst bewerken]

Apostolisch prefect van Midden-Noorwegen (1935–1953)[bewerken | brontekst bewerken]

Apostolisch vicaris van Midden-Noorwegen (1953–1979)[bewerken | brontekst bewerken]

Prelaat van Trondheim[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roman Catholic Territorial Prelature of Trondheim van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.