The Conjuring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Conjuring
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie James Wan
Producent Rob Cowan
Tony DeRosa-Grund
Peter Safran
Scenario Chad Hayes
Carey Hayes
Hoofdrollen Patrick Wilson
Vera Farmiga
Ron Livingston
Lili Taylor
Muziek Joseph Bishara
Montage Kirk M. Morri
Cinematografie John R. Leonetti
Distributie Warner Bros. Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 19 juli 2013
Vlag van België 21 augustus 2013
Vlag van Nederland 5 september 2013
Genre Horror/thriller
Speelduur 112 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 20.000.000[1]
Nominaties 1
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Conjuring is een Amerikaanse horrorfilm uit 2013 onder regie van James Wan. Het verhaal is gebaseerd op getuigenissen van paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren en de oudste dochter van de echte Perrons, Andrea.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In 1971 verhuist het echtpaar Roger en Carolyn naar een huis in Harrisville met hun vijf dochters. Op de eerste dag van de verhuizing maken ze het hele huis meteen af en alles is klaar. Hun hond, Sadie, weigert om in het huis te gaan en terwijl de dochters aan het spelen zijn ontdekken ze een dichtgetimmerde ingang van een kelder.

De volgende dag wordt Carolyn wakker en ontdekt ze een blauwe plek op haar arm waarvan ze de oorzaak niet weet. Een van de dochters wil Sadie naar binnen brengen maar vindt haar buiten dood. Later vinden er steeds paranormale gebeurtenissen plaats waarvan Carolyn er een van merkt. Alle klokken in het huis staan stil om precies 03:07. Die avond, terwijl Roger in Florida is, hoort Carolyn gegiechel. Ze hoort iets breken en ziet dat alle foto's van de muur op de trap vallen. Ook hoort ze daarna nog geluiden in de kelder. Ze gaat op onderzoek, maar valt naar beneden en in de kelder gebeuren enkele enge dingen. Carolyn zit opgesloten in de kelder en roept haar dochters om hulp, maar de meisjes slapen al. Direct hierna is Cindy (een van de dochters) aan het slaapwandelen en komt ze terecht in de kamer van haar zus (Andrea). Ze stoot haar hoofd steeds tegen de kast. Andrea wordt wakker door het geluid en legt Cindy in haar eigen bed. Daarna hoort ze iets in de kast en gaat ze erin kijken, maar ze vindt niets. Dan wordt Cindy wakker en ziet een geest op de kast die Andrea aanvalt. Precies op dat moment komt Roger binnen.

Carolyn maakt contact met de paranormale onderzoekers, Ed en Lorraine Warren, en vraagt hun om hulp. Lorraine is helderziend. De onderzoekers helpen de familie en na een paar onderzoeken concluderen ze dat het huis een uitdrijving nodig heeft. Hiervoor hebben ze iemand nodig die een uitdrijving kan doen, toestemming van de kerk, en bewijs dat het huis behekst is.

Ed en Lorraine onderzoeken de geschiedenis van het huis en ontdekken dat het huis ooit toebehoorde aan een vrouw, Bathseba, die werd beschuldigd van hekserij. Bathseba probeerde haar kind op te offeren aan de duivel en vervloekte iedereen die haar land in bezit zou nemen en pleegde zelfmoord in 1863. Ed en Lorraine vinden heel veel rapporten van moorden en zelfmoorden die ooit in dat gebied gepleegd werden.

Ed en Lorraine gaan terug naar het huis om meer bewijsmateriaal te vinden, om zo toestemming te krijgen voor een uitdrijving. In het huis slaapwandelt Cindy weer en onthult een geheime plek achter een kast. Lorraine gaat naar die plek om te kijken of ze wat kan zien, maar dan zakt de vloer en belandt ze in de kelder. Daar ziet ze de geest van een vrouw die Bathseba ooit in haar bezit had genomen. Op dat moment wordt Nancy (een van de dochters) aan haar haren getrokken door iets onzichtbaars.

De familie beslist om te vluchten naar een hotel, terwijl Ed en Lorraine hun bewijs meenemen naar de kerk om een uitdrijving te organiseren. Daarna gaan ze naar huis en terwijl ze onderweg zijn wordt Ed en Lorraines dochter aangevallen in hun eigen huis door de geest van Bathseba. Ed komt op tijd binnen en beschermt haar.

Carolyn, die bezeten is door de geest van Bathseba rijdt terug naar het huis met twee dochters, Christine en April. Als Ed, Lorraine, twee assistenten en Roger naar het huis gaan vinden ze Carolyn in de kelder die Christine neer probeert te steken met een schaar. Een van de assistenten pakt Christine en neemt haar mee naar de auto waar ze veilig is. De anderen proberen Carolyn vast te maken aan een stoel omdat ze bezeten is. Daarna besluit Ed de uitdrijving zelf te doen, maar daar is hij nog niet ervaren voor. Hij is bezig met de uitdrijving maar Carolyn ontsnapt weer probeert haar andere dochter April te doden die zich in het huis had verstopt. Lorraine heeft de bezeten Carolyn tijdelijk kunnen afleiden door haar iets te laten herinneren wat alles voor haar betekende, waardoor Ed de uitdrijving kan afmaken. De geest verlaat Carolyn en April is veilig.

Aan het einde vertelt Lorraine aan Ed dat het Vaticaan de uitdrijving heeft goedgekeurd.

Rolverdeling[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. The Conjuring (2013). IMDb Geraadpleegd op 4 november 2013