Thelma & Louise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thelma & Louise
Regie Ridley Scott
Scenario Callie Khouri
Hoofdrollen Susan Sarandon
Geena Davis
Harvey Keitel
Muziek Hans Zimmer
Cinematografie Adrian Biddle
Distributie MGM
Première 24 mei 1991
Genre roadmovie
Speelduur 129 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget 16,5 miljoen dollar (schatting)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Thelma & Louise is een Amerikaanse speelfilm uit 1991 geregisseerd door de Brit Ridley Scott. De film wordt vaak omschreven als een feministische roadmovie en won in 1992 een Oscar voor het scenario van Callie Khouri.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Thelma (Geena Davis) is getrouwd met Darryl die zijn vrouw het liefst achter het aanrecht ziet, zodat hij ongestoord naar de televisie kan kijken. De tien jaar oudere Louise (Susan Sarandon) werkt als serveerster in een fastfoodrestaurant; haar musicerende vriend is zelden thuis. Om de sleur te doorbreken trekken de twee vriendinnen er een paar dagen op uit in de oude, open Ford Thunderbird 1966 cabriolet van Louise. De ontwikkelingen raken in een stroomversnelling als Louise bij een bar een man neerschiet die probeert Thelma te verkrachten. Ze slaan op de vlucht richting Mexico, omdat Louise vreest dat een beroep op noodweer niet geloofd zal worden.

Onderweg ontmoeten ze de overvaller J.D. (eerste belangrijke rol van Brad Pitt), die net uit de gevangenis komt. Van hem krijgt Thelma tips voor overvallen, tips die van nut zijn nadat J.D. al het spaargeld van Louise heeft gestolen. Rechercheur Slocumb zit ze op het spoor; hij lijkt echter te geloven dat ze het slachtoffer zijn van omstandigheden. De film eindigt met een korte freeze van de vriendinnen in de auto boven de Grand Canyon - een verwijzing naar de legendarische, en niet noodzakelijkerwijs noodlottige sprong in Butch Cassidy and the Sundance Kid.

Bespreking en waardering[bewerken]

Thelma & Louise is een van de eerste zo niet de allereerste buddy movie (vriendenfilm) die ook een roadmovie is met twee vrouwen in de hoofdrol. Om die reden wordt het wel een feministische film genoemd, hoewel de fatale afloop moeilijk uitgelegd kan worden als zijnde het gevolg van een mannelijk complot. De politierechercheur blijft tot op het laatste moment proberen de vrouwen een uitweg te bieden. Thelma kan wel getypeerd worden als een vrijgevochten karakter, aangezien ze haar man aan de kant zet.

De film werd in de kritieken gewaardeerd om het sterke verhaal en het uitstekende acteerwerk van Geena Davis en Susan Sarandon.

Voor regisseur Scott was de film het eerste grote succes sinds zijn hits Alien (1979) en Blade Runner (1982). Scott werd nu geprezen om zijn spelregie, karakterontwikkeling en vertelstructuur.

Thelma & Louise werd rijkelijk gelauwerd waarbij vooral het scenario in de prijzen viel: een Oscar, de prijs van het Writer's Guild of America, en een Golden Globe. De film werd genomineerd voor in totaal zes Oscars.

Acteurs[bewerken]