Topspin (attractie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Topspin met fontein

Een topspin is een kermis- en themaparkattractie die haar intrede heeft gedaan in 1990. De attractie is ontwikkeld door het bedrijf HUSS Parc attractions.

Een topspin lijkt erg op een schommelschip. Het verschil is echter dat de bank van een topspin meestal maar uit twee à drie rijen bestaat. Tevens kan de bank rotaties maken van 360°. De bank wordt gedragen door twee armen die aan de uiteinden van de bank zitten. Die armen kunnen ook rotaties van 360° maken. De armen zitten weer vast aan palen die vast aan de grond staan. Het effect in een topspin wordt versterkt doordat er soms fonteinen onder de bank staan waarvan het water de passagiers raakt, hierbij wordt de bank vastgezet.

Een vergrendelingssysteem zorgt ervoor dat de bank op ieder moment van de rit kan worden vastgezet, als de armen dan roteren gaan de passagiers over de kop. Meestal volgen er enkele rotaties van 360 graden als de gondel ontgrendeld wordt. Het systeem wordt ook gebruikt om de gondel te laten stoppen met zwaaien, het remmen zorgt soms voor veel lawaai.

Soorten[bewerken]

Er bestaan vier soorten topspins:

  • Topspin 1: dit is de 'standaard' topspin zoals op de afbeelding.
  • Topspin 2: deze is een stuk minder hoog en ook de gondel is minder groot. Bij de top spin 2 kan de gondel bijna oneindig rotaties maken, ook is deze versie makkelijker op te bouwen en af te breken waardoor deze versie vaker op kermissen verschijnt.
  • Giant topspin: een 'uitvergrote' versie van een 'normale' topspin.
  • Suspended Top Spin: een topspin zonder vloer, waarbij bezoekers met de rug naar elkaar zitten.

Schuine topspin[bewerken]

Bij een topspin draaien beide armen steeds gelijk. Er bestaat ook een variant op de topspin die door andere bouwers gemaakt wordt (bijvoorbeeld Vekoma en Zamperla) waar de armen verschillend kunnen draaien, waardoor de gondel schuin kan komen te hangen.

Topspins in Europa[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van topspins voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties