Tournus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tournus
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Tournus (Frankrijk)
Tournus
Situering
Regio Bourgogne-Franche-Comté
Departement Saône-et-Loire (71)
Arrondissement Mâcon
Kanton Tournus
Coördinaten 46° 34′ NB, 4° 54′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,62 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
5.627[1]
(385 inw./km²)
Hoogte 168 - 323 m
Overig
Postcode 71700
INSEE-code 71543
Website tournus.fr
Foto's
Uitzicht op Tournus met de rivier de Saône
Uitzicht op Tournus met de rivier de Saône
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Tournus is een gemeente in de Franse departement Saône-et-Loire. De plaats telt ongeveer 6000 inwoners. De gemeente ligt ten zuiden de stad Beaune.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De romaanse Abdij van Tournus werd gebouwd in de 11e eeuw en is een van de oudste en grootste in Frankrijk. In de oudere crypte (10e eeuw) fresco's uit de 12e eeuw en de 15e eeuw.

Voorts zijn bezienswaardig:

  • Het Hôtel-Dieu en het musée Greuze dat gevestigd is in de gebouwen van het hospitaal. Het werd gebouwd in de 17e eeuw en later uitgebreid. Het Hôtel-Dieu telt drie ziekenzalen : een voor de vrouwen, een voor de mannen en een voor de militairen. Het beschikt over een van de oudste en gaafste apotheken van Frankrijk die meer dan 300 aardewerken potten uit Nevers telt. Een enorme dressoir biedt plaats aan de talrijke tinnen borden en kruiken van het hospitaal. De tuin met medicinale planten werd heraangelegd. Naast het hospitaalmuseum is er ook het musée des Beaux-Arts, genoemd naar de plaatselijke schilder Jean-Baptiste Greuze. De collectie bestaat uit een verzameling Franse, Vlaamse en Italiaanse schilderijen uit de 14e tot de 20e eeuw. Daarnaast is er ook ruimte voor werk van enkele beeldhouwers uit de streek. Twee zalen besteden aandacht aan het werk van Greuze : het museum kan bogen op 6 olieverfschilderijen van zijn hand, op een aantal werken die aan hem worden toegeschreven en op werk van zijn navolgers. Een archeologische afdeling waar stukken tentoongesteld zijn uit het Paleolithicum, de Gallo-Romeinse periode en de tijd van de Merovingen vervolledigt de collectie.
  • Het Musée du vélo Michel Grezaud
  • De Sainte-Madeleine, een romaanse kerk
  • Verschillende oude huizen

De gastronomie neemt een belangrijke plaats in. Met vier restaurants die beschikken over een Michelin-ster heeft Tournus de meeste sterren per inwoner van Frankrijk. Jaarlijks is er een groot zomerfestival, de Francos Gourmandes, met optredens van popsterren en eten van topchefs uit Tournus zelf en de rest van Frankrijk.

Abdijkerk Saint Philibert in Tournus

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwoneraantal van Tournus vanaf 1962.

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente


Bron: Frans bureau voor statistiek. Cijfers inwoneraantal volgens de definitie population sans doubles comptes (zie de gehanteerde definities)

Bekende inwoners van Tournus[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tournus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Populations légales 2021.