Trap (muziekstijl)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trap
Stilistische oorsprong Southern rap, EDM
Culturele oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vaak toegepaste instrumenten Sequencer, drum machine, synthesizer, keyboard, DAW, computer
Mainstreampopulariteit Rappers, DJ's, Producers
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Trap ontstond in de vroege jaren van de jaren 2000 in het zuiden van de Verenigde Staten. In de southern rap werd sinds die tijd trap-achtige beats gemaakt, en daar werd op gerapt. Deze muziekstijl wordt getypeerd door haar 808 bass, hihats en synthesizers.

Sinds 2012 heeft deze muziekstijl een enorme boost gekregen qua bekendheid. Veel producers van elektronische muziek en DJ's ontdekte de muziekstijl en gingen het verwerken in hun eigen muziek.

Geschiedenis[bewerken]

Jaren 2000[bewerken]

De term trap was oorspronkelijk straattaal voor een plek waar drugs werd gedeald (the trap). Zo werden in deze periode rappers die voornamelijk over drugs en dealen rapten trap rappers genoemd.[1]

Het rapduo UGK en de rapgroep Three 6 Mafia worden over het algemeen als eerste trapartiesten gezien. Hun teksten gingen voornamelijk over the trap, dealen en het streven naar succes. Rappers zoals T.I., Gucci Mane en Young Jeezy hielpen het genre meer bekendheid te geven. Hieruit ontstond ook populariteit voor trap producers.

Jaren 2010[bewerken]

Rond 2010 had trap haar populariteit bereikt. Lex Luger (Lexus Arnel Lewis), een bekende trap producer, produceerde op zijn hoogtepunt 260 liedjes tussen 2010 en 2011. Hij produceerde een aantal bekende rapliedjes, waaronder: Blowin' Money Fast (B.M.F.) van Rick Ross, H•A•M van Kanye West en Jay Z en Hard In Da Paint van Waka Flocka Flame. Veel producers begonnen hierna zijn stijl over te nemen.

Ook onder popartiesten werd trap bekend. Onder andere Lady Gaga en Katy Perry (samen met rapper Juicy J) combineerden in 2013 pop met trap.

Bronnen, noten en/of referenties