Trolleylijn 3 (Arnhem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trolleylijn 3
Totale lengte11.6 km
Aangelegd doorGVA
Huidige statusIn gebruik
MaterieelHess Swisstrolley
Trolleydienst doorHermes (Breng)
Traject
uSTR+luSTR+r
uBHF(R)fuSTRg Het Duifje
uABZg+luSTRr
uHST Immerloo
uHST Stadswaardenlaan
uHST Biezenlaan
uHST Visserslaan
uHST Groene Weide
uHST De Monchyplein
uHST Airborneplein
uHST(L) Stadstheater Arnhem
uHST Velperplein
uHST Willemsplein
uBHF Centraal Station
Overstap: trein Arriva/brengdirect/ICE/NS/VIAS
uHST Willemsplein
umKRZu Spoorlijn Amsterdam - Elten
Spoorlijn Arnhem - Leeuwarden
uHST Bothaplein
uHST Jacob Cremerstraat
uHST Graaf Ottoplein
uHST Graaf Lodewijkstraat
uHST Sint Antonielaan
uHST Heselbergherweg
uHST Ziekenhuis Rijnstate
uHST Oremusplein
uABZgluSTR+r
uBHF(R)fuSTRg Peter van Anrooylaan
uBHF(R)fuSTRg Ravelstraat
uSTRfuBHF(L)g Beethovenlaan
uSTRfuBHF(L)g Chopinstraat
uSTRfuBHF(L)g Nederlands Openluchtmuseum
uSTRfuBHF(L)g Burgers' Zoo
uSTRluSTRr
Trolleybus Arnhem
1
 De Laar West - Velp
 via Elderveld, Malburgen-West,
 Centraal Station, Centrum, Station Velperpoort,
 Plattenburg, Bronbeek en Wellenstein
2
 Arnhem CS - De Laar West
 via Centrum, De Koppel, Kronenburg,
 Rijnstate Poli-Zuid en De Laar Oost
3
 Het Duifje - Burgers' Zoo
 via Immerloo, Malburgen-Oost, Centrum,
 Centraal Station, Sint Marten, Ziekenhuis Rijnstate,
 't Cranevelt, Alteveer en Openluchtmuseum
5
 Schuytgraaf - Presikhaaf
 via Station Zuid, Elderveld, Malburgen-West,
 Centraal Station, Centrum, 't Broek
6
 Elsweide/HAN - Arnhem CS
 via Presikhaaf, 't Broek en Centrum
7
 Rijkerswoerd - Geitenkamp
 via Rijnstate Poli-Zuid, Kronenburg, Gelredome,
 Malburgen-West, Centraal Station, Centrum,
 Station Velperpoort en Angerenstein

Trolleylijn 3 van Hermes (Breng) is een Arnhemse trolleybuslijn in de regio Arnhem Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Deze trolleybuslijn rijdt binnen Arnhem van Het Duifje naar Burgers' Zoo.

Route[bewerken | brontekst bewerken]

De lijn verbindt de wijk Het Duifje via Immerloo, Malburgen-Oost, de John Frostbrug, het Airborneplein, het Velperplein, de binnenstad, het station Arnhem Centraal, Sonsbeekkwartier St. Marten, de wijken 't Cranevelt en Alteveer ziekenhuis Rijnstate en de wijken 't Cranevelt en Alteveer met Burgers' Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum. Een bijzonderheid is dat deze lijn op elke rit tweemaal de halte Willemsplein aandoet door de excentrische ligging van het station Arnhem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 mei 1951 werd door het Gemeente Vervoerbedrijf Arnhem trolleybusexploitatie ingesteld op het traject Alteveer (Sweelincklaan) - Willemsplein - Johan de Wittlaan (Voetiuslaan). Dit is deels een voortzetting van voormalige route van tramlijn 3. Op 7 oktober 1951 werd de lijn verlegd langs het station. Op 2 oktober 1960 werd de oostelijke tak naar de Johan de Wittlaan overgenomen door lijn 5 terwijl lijn 3 de zuidoostelijke tak van lijn 5 naar Malburgen Oost (Kervelstraat) overnam. De reden van de wijziging was dat hierdoor een trolleybus minder nodig was. Op 4 december 1960 werd de route vanaf Willemsplein in de richting Velperplein via Gele Rijdersplein en Looierstraat verlegd in plaats van via Jansbinnensingel. Sinds 21 augustus 1970 werd tussen het De Monchyplein en het eindpunt Malburgen Oost geheel via de Huissensestraat gereden.

Op 12 maart 1976 verviel de grote lus op het De Monchyplein. Op 17 december 1977 werd de lijn verlengd van Malburgen Oost naar Immerloo (Brandenburgseplein) via Huissensestraat en naar Het Duifje (Keizershof) waarbij beide eindpunten om en om werden bediend met de halve frequentie. In de stille uren reed de tak naar Immerloo niet en werden de passagiers verwezen naar de nabijgelegen halte van de tak naar het Duifje. Op 18 januari 1978 werd de lijn verlengd naar ’t Cranevelt (St. Caeciliapad) via een aftakking vanaf de Cattepoelseweg. Het traject naar Alteveer bleef gehandhaafd en ook hier werden beide eindpunten om en om bediend met de halve frequentie. In de stille uren reed alleen de tak naar Alteveer maar reed dan een korte lus door ’t Cranevelt waarbij het eindpunt zelf niet werd bediend. Op 20 december 1990 werd de tak naar ’t Cranevelt verlengd naar Burgers’ Zoo met in de keerlus een passagemogelijkheid. Deze verlenging werd echter alleen bediend tijdens de openingstijden van Burgers’ Zoo. Op 22 augustus 1999 werd de korte aftakking naar Immerloo opgeheven en reden alle bussen naar het Duifje.

Op 6 januari 2002 werd in het kader van trolley 2000 het net gereorganiseerd en werd de zuidoostelijke tak van lijn 3 omgewisseld met oostelijke tak van lijn 1 waarbij lijn 3 naar voortaan naar Velp reed. Op 14 december 2003 verviel de grote lus in Velp en werd de lijn ingekort tot de rotonde op de Zutphensestraatweg. Op 10 december 2012 werden de oostelijke takken van de lijnen 1 en 3 weer teruggewisseld en reed lijn 3 weer tussen Burgers Zoo en het Duifje. Hierbij kwam het eindpunt in Alteveer te vervallen en werd een grote lus met de klok mee in één richting gereden door ’t Cranevelt, langs Burgers’ Zoo, waarbij de passeermogelijkheid verviel, het Openluchtmuseum, Alteveer en weer richting centrum.

Frequenties[bewerken | brontekst bewerken]

Tijd Maandag t/m vrijdag Zaterdag Zondag
5:30 - 7:00 4x/uur - -
7:00 - 8:00 2x/uur -
8:00 - 10:00 2x/uur
10:00 - 11:00 4x/uur
11:00 - 18:00 4x/uur (Burger's Zoo - CS)
2x/uur (CS - Het Duifje)
18:00 - 19:00
19:00 - 20:00 2x/uur 2x/uur
20:00 - 21:00 2x/uur
21:00 - 00:30

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]