Arnhemse trolleybus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trolleynet van Arnhem
Hess Swisstrolley Arnhem.jpg
Basisgegevens
Locatie Arnhem, Nederland
Vervoerssysteem Trolleybus, brengtrolley
Startdatum 5 september 1949
Aantal lijnen 6 trolleylijnen:
 1   2   3   5   6   7 
Uitvoerder(s) breng
Operationele gegevens
Gem. snelheid 30 km/h
Maximumsnelheid 50 km/h
Trolleylijnen Arnhem tot 14 december 2014
Trolleylijnen Arnhem tot 14 december 2014
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Trolleybus Arnhem
1
 Station Oosterbeek - Velp
2
 Centraal Station - Hoogkamp
3
 Burgers' Zoo - Het Duifje
5
 Schuytgraaf - Presikhaaf
6
 De Laar West - Elsweide/HAN
7
 Geitenkamp - Rijkerswoerd
Buslijnen Arnhem
4
 Centraal Station - Elderveld/Schuytgraaf
8
 Holthuizen - Presikhaaf
9
 Schaarsbergen - Velp Ziekenhuis
10
 Centraal Station - Sportcentrum Papendal

De Arnhemse trolleybus is het enige nog bestaande trolleybusnetwerk in Nederland en één van de grootste in West-Europa.

Lange tijd was vervoerder GVA, later opgegaan in GVM, daarna Oostnet en sinds 1999 Connexxion, verantwoordelijk voor de exploitatie. Na openbare aanbesteding door de provincie Gelderland kwam de concessie voor het busvervoer in de gehele Stadsregio Arnhem Nijmegen en daarmee ook de trolley per 9 december 2012 in handen van Hermes, een dochteronderneming van Connexxion. Het busvervoer in de gehele stadsregio wordt sinds 13 december 2009 uitgevoerd onder de naam Breng.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste decennia[bewerken]

Al in de jaren 30 van de twintigste eeuw waren er plannen om tramlijnen van de in 1911 opgerichte Gemeente Electrische Tram Arnhem (GETA) om te zetten in trolleybuslijnen. De vernieling van de remise van de Arnhemse tram - en daarmee ook het grootste deel van het materieel - tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 maakte een eind aan de tramexploitatie. Daardoor kwamen plannen voor een trolleybusnet in een stroomversnelling. De GETA ging verder onder de naam Gemeente Vervoerbedrijf Arnhem (GVA) en op 5 september 1949 werd door burgemeester Matser van Arnhem de eerste trolleybuslijn, lijn 1 tussen Arnhem en Velp, geopend.

In de jaren daarna werd het net snel uitgebouwd met takken naar Oosterbeek (lijn 1), Geitenkamp (lijn 2), Hoogkamp (lijn 2), Alteveer (lijn 3), Malburgen via de tegenwoordige John Frostbrug (lijn 5, later lijn 3) en 't Broek (lijn 3, later lijn 5). Op het centrale gedeelte van lijn 1 reed een versterkingslijn (lijn 7).

Jaren 60 en 70[bewerken]

Eind jaren 60 en begin jaren 70 van de twintigste eeuw kwam echter een grote terugslag in het vervoer en daarmee ook in het trolleybusnet. De inmiddels van 't Broek naar Presikhaaf verlengde lijn 5 werd om verkeerstechnische redenen in 1970 in een gewone autobuslijn omgezet en de algehele opheffing van het trolleynet dreigde.

In een poging alles landelijk te reorganiseren nam in 1974 de rijksoverheid alle exploitatietekorten van de gemeentelijke vervoerbedrijven over en in 1975 besloot minister Tjerk Westerterp van Verkeer en Waterstaat de meerkosten van trolleybussen (5% ten opzichte van dieselexploitatie) te betalen.

Doordat het rijk het tekort van het GVA overnam, ontstond weer financiële ruimte voor nieuwe investeringen. De inmiddels versleten bovenleidingen werden vernieuwd en in 1977 werd lijn 3 vanaf Malburgen-Oost verlengd naar Het Duifje met een zijtak naar Immerloo. Beide eindtrajecten werden om-en-om bereden. Een jaar later kreeg lijn 3 richting Alteveer een zijtak naar 't Cranevelt (in 1990 verlengd naar de nieuwe ingang van dierentuin Burgers Zoo). Ook deze eindpunten werden om-en-om bereden.

Jaren 80 en 90[bewerken]

In de jaren 80 werd het trolleynet verder uitgebreid. Met de omzetting van diesellijn 9 in een trolleylijn naar De Laar-West in 1984 via de nieuwe (later zo genoemde) Nelson Mandelabrug over de Rijn kwam de tweede trolleybusverbinding met Arnhem-Zuid tot stand. Het traject van lijn 2 naar Geitenkamp werd door lijn 9 overgenomen en lijn 2 werd ingekort tot het station. In 1985 reden op lijn 2 om-en-om een trolleybus (op het korte traject tot Hoogkamp) en een dieselbus (op het lange traject naar Schaarsbergen en Heidekamp).

In 1987 volgde de derde verbinding met Arnhem-Zuid in de vorm van lijn 5 Presikhaaf - Holthuizen/Vredenburg. Ook werd lijn 2 verlengd naar Elsweide met om en om een trolley en een dieselbus. In 1993 werd de tak naar Holthuizen van lijn 5 opgenomen in de route door Vredenburg. In 1996 werd de route naar Vredenburg overgenomen door lijn 2 en die naar Elsweide door lijn 5. Lijn 2 reed om en om met een trolley- en een dieselbus. Plannen om op lijn 2 een duobus in te zetten die gedeeltelijk als trolley en gedeeltelijk als diesel reed, vonden geen doorgang.

Fusies in de jaren 90[bewerken]

Het laatste decennium van de twintigste eeuw werd gekenmerkt door vele fusies van vervoermaatschappijen. In 1993 fuseerde het GVA met de Gelderse Streekvervoers Maatschappij (GSM) tot Gelderse Vervoer Maatschappij (GVM). In 1996 fuseerde de GVM met de TET tot Oostnet, dat in 1999 opging in Connexxion.

Door deze fusies was niet meer duidelijk wie de eigenaar van de bovenleidingen was. De gemeente had het GVA verkocht, maar gold dit ook voor de infrastructuur? In elk geval waren de opeenvolgende vervoerbedrijven wel (financieel) verantwoordelijk gebleven voor het onderhoud aan de bovenleiding. Met het oog op de verplichte openbare aanbestedingen in het openbaar vervoer kwam daarover in 2004 duidelijkheid. De conclusie was dat de benodigde infrastructuur eigendom is van de betrokken gemeenten Arnhem, Renkum (waartoe Oosterbeek behoort) en Rheden (waartoe Velp behoort), in wier opdracht de exploitant het onderhoud uitvoert (of laat uitvoeren).

Trolley 2000[bewerken]

Halverwege de jaren 90 kwam het bestaan van de trolley weer ter discussie te staan. In 1996 werd besloten het trolleybusnet te handhaven, maar de trolleybus zou sneller moeten worden. Het ambitieuze HOV-plan Trolley 2000 voorzag in de aanschaf van gelede lagevloer-trolleybussen en de aanleg van busbanen met verkeerslichtbeïnvloeding. De nieuwe Berkhof Premier AT18 en Van Hool AG300T werden gemeenschappelijk met het trolleybusbedrijf in het Duitse Solingen gekocht. In 1996 huurde men voor een jaar van "De Lijn" een viertal gelede Van Hool-trolley's uit Gent voor inzet op lijn 5, waarvan één exemplaar nog tot 1999 dienst deed. Alle bussen werden voorzien van de tekst Arnhem blijft trolleystad.

Om de exploitatie te kunnen handhaven werd snoeien noodzakelijk geacht: lijn 2 (inmiddels: Hoogkamp - Holthuizen / Vredenburg) werd in 1997 ingekort en omgezet in een diesellijn. De bovenleiding op het verlaten traject in Holthuizen en Vredenburg is heden ten dage nog steeds grotendeels aanwezig. De korte zijtak van lijn 3 naar Immerloo verdween in 1999. Daar stond tegenover dat op 5 september 1999, precies 50 jaar na de openingsrit van de eerste trolleybus in Arnhem, lijn 7 werd omgezet van een diesellijn in een trolleylijn. Minister Tineke Netelenbos opende de snelle verbinding tussen het station Arnhem en de nieuwbouwwijk Rijkerswoerd, via winkelcentrum Kronenburg. Ook snelle verbindingen met onder meer Westervoort werden gepland. Voor de plannen voor een lijn naar Huissen viel het doek in 2013. Wel is met de jaardienst 2011 de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf in het trolleynet opgenomen.

In 2002 werd het gehele lijnennet opnieuw gereorganiseerd. Lijn 9 (De Laar-West - Geitenkamp) werd opgeheven, lijn 5 werd verlengd naar De Laar-West en lijn 7 naar Geitenkamp. Lijn 3 werd Burgers Zoo/Alteveer - Velp en lijn 1 werd Oosterbeek - Het Duifje. Zowel in Oosterbeek als Velp werd de grote eindlus, die in één richting werd bereden, vervangen door een rechtstreekse route. In Oosterbeek kwam er een lus bij het station en in Velp wordt gekeerd bij een rotonde aan het eind van de bebouwde kom.

Ontwikkelingen 2010-2014[bewerken]

Hoogkamp

Nadat jarenlang was gesproken over het weghalen van niet-functionele trolleybovenleiding, werd in 2008 besloten lijn 2 naar de Hoogkamp weer als trolleylijn in gebruik te nemen. Daartoe werd in de zomermaanden van 2009 de bovenleiding opgeknapt en deels nieuw aangelegd. Op 5 en 6 september 2009 reed lijn 2 voor het eerst weer als trolley, in het kader van de viering van 60 jaar trolleybussen in Arnhem. Daarna konden er enige tijd geen bussen rijden vanwege rioleringswerkzaamheden. De definitieve terugkeer van trolleybussen in de Hoogkamp is sinds 29 augustus 2010 een feit. De infrastructuur is aangelegd voor een lijn die tweemaal per uur rijdt.

Schuytgraaf

Sinds december 2007 werd de wijk Schuytgraaf met dieselbussen van lijn 10 bediend via station Arnhem Zuid. Vanaf het Station Arnhem gingen de routes van de lijnen 5 en 10 gelijk op tot aan Elderveld. Aldaar boog lijn 10 af naar Schuytgraaf. In juni 2008 werd besloten niet alleen het noordelijk, maar ook het zuidelijk deel van de wijk Schuytgraaf te 'trolleyficeren'. In totaal kostte het uitbouwen van het trolleynetwerk richting Schuytgraaf 3,4 miljoen euro. Men dacht 0,8 miljoen euro te besparen door af te zien van keerlussen. In januari 2009 werd een begin gemaakt met het aanleggen van de bovenleiding in Schuytgraaf. De gehele route is een dubbelsporige lus van 5,6 kilometer.

Door vertraging in de aanleg door infrastructurele werkzaamheden en strenge vorst werd de trolleylijn pas met ingang van de nieuwe dienstregeling in december 2010 in gebruik genomen. Daarbij verdween diesellijn 10: beide routes werden gereden onder lijnnummer 5. De ene lijn 5 reed via Elderveld naar Schuytgraaf de ene rit linksom en de andere rit rechtsom, de andere via Elderveld naar De Laar-West. Daar lijn 5 ook aan de andere kant van de route twee eindpunten had, werden onder het lijnnummer 5 vijf verschillende routes gereden. Daarbij werd in Presikhaaf met de halve frequentie naar elk eindpunt gereden, evenals naar De Laar-West. De beide routes in Schuytgraaf werden ieder met de helft van de halve frequentie bereden. Om verwarring bij de reizigers weg te nemen worden vanaf 9 december 2012 de ritten Presikhaaf - Schuytgraaf gereden als lijn 5 en de ritten Elsweide - De Laar West als lijn 6. Op de stille uren rijdt lijn 6 niet tussen het Station en Elsweide.

Presikhaaf

In 2010 werd de lusroute van lijn 5 in Presikhaaf vervangen door een eindlus bij de Cannenburglaan.

Alterveer/ 't Cranevelt

In 2013 werden de twee takken van trolleylijn 3 in Arnhem-Noord samengevoegd tot één grote ringlijn.

Huissen

In 2010-2012 was er sprake van dat trolleylijn 3 zou worden doorgetrokken naar Huissen. De Stadsregio zou voor de lijn 2,25 miljoen euro neertellen, Arnhem 100.000 euro en Lingewaard 150.000 euro. Op deze wijze zou een rechtstreekse verbinding ontstaan tussen Burgers' Zoo en Huissen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de vernieuwde trolleylijn 3 vanaf het voorjaar van 2013 zou gaan rijden. Heftige weerstand in Huissen tegen de komst van de trolley, met als voornaamste argumenten de kosten, bezwaren tegen trolleymasten en -draden en vermeende onveiligheid zorgde voor een vertraging in de plannen. Op 21 maart 2013 besloot de Gemeenteraad van Huissen met 15 stemmen voor en 14 tegen dat er in Huissen geen trolley zal worden aangelegd.

Lijnenloop 1 en 3

De wijzigingen van 2002 in de loop van de lijnen 1 en 3 werden eind 2012 ongedaan gemaakt, zodat lijn 1 sindsdien weer rijdt van Oosterbeek naar Velp en lijn 3 van Burgers' Zoo naar Het Duifje.

Malburgen-Oost - Vredenburg/Kronenburg - De Laar-Oost en West

Tot 1997 reed trolleylijn 2 vanuit Hoogkamp naar Vredenburg / Holthuizen. De bovenleiding werd, op de aansluitingen en enkele kleine gedeelten na, nooit weggehaald. Enkele jaren na de eeuwwisseling kwamen er plannen om deze lijn te reactiveren en door te trekken naar De Laar Oost. De hiervoor beschikbare gelden werden uiteindelijk echter besteed aan uitbreiding van trolleylijn 5 naar Schuytgraaf.

Mede door het sneuvelen van de plannen voor een trolley naar Huissen kwam de gedachte aan het revitaliseren van de 'oude' trolleylijn naar Vredenburg en Holthuizen alsnog in de aandacht. In overleg met de Arnhemse wethouder Mobiliteit Martijn Leisink maakte Breng-eigenaar Hermes op 18 september 2013 het voornemen kenbaar om de in 2010 heropende lijn 2 (Hoogkamp-Station) te verlengen naar Arnhem Zuid maar deze keer niet via Malburgen West maar via de John Frostbrug, Malburgen-Oost, winkelcentrum Kronenburg, langs Vredenburg en dan over de busbrug (viaduct De Slang) over de A325 naar De Laar-Oost en West. Daags daarop stelde het College van B en W zich achter dit voornemen. Nadat er in de wijk De Laar-Oost enige discussie had plaatsgevonden (een aantal bewoners had bezwaren tegen trolleybovenleiding door hun straat), kwam op 31 januari 2014 het definitieve besluit. Vanaf 15 december 2014 rijden de trolleybussen van lijn 2 naar De Laar-West en gaan daar over op lijn 6 richting Elsweide HAN (omgekeerd gaat maar de helft van de ritten van lijn 6 over op lijn 2). De nieuwe infrastructuur voor de trolleybus is aangelegd voor twee bussen per uur op maandag tot en met zaterdag overdag. De niet-trolley lijn 4 rijdt echter grotendeels dezelfde route en vervangt lijn 2 in de avonden en op zondag. De verlaten bovenleiding vanaf de Bandijk en langs de Gelderse Rooslaan in Malburgen West wordt in de loop van 2015 weer aangesloten op het trolleynetwerk en verbonden met de route van de lijnen 2 en 3 in Malburgen Oost. Deze route zal in de toekomst worden gebruikt bij omleidingen van de lijnen 2 en 3 bij werkzaamheden op de John Frostbrug. Of de resterende ongebruikte bovenleiding ooit nog gebruikt zal worden, is onzeker.

Lijnennet[bewerken]

Schematische kaart van het trolleynet van Arnhem, zoals dat gold tot 14 december 2014.

Dit zijn de lijnen van het trolleynet in de Breng-dienstregeling 2015, met ingang van 14 december 2014:

Lijn Route Via Opmerkingen
 1  Oosterbeek, Station - Velp Gemeentehuis, Mariëndaal, Lombok, Academie voor beeldende kunsten, Centraal Station, Velperplein, Station Velperpoort, Plattenburg brengtrolley
 2  Hoogkamp - De Laar West Gulden Bodem, Burgemeesterswijk, Centraal Station, Velperplein, John Frostbrug, Malburgen-Oost, Kronenburg, Rijnstate Polikliniek-Zuid, De Laar Oost brengtrolley
 3  Het Duifje - Burgers' Zoo Immerloo, Malburgen-Oost, John Frostbrug, Velperplein, Centraal Station, St. Marten, Ziekenhuis Rijnstate, Alteveer en Cranevelt, Nederlands Openluchtmuseum brengtrolley
 5  Schuytgraaf - Presikhaaf Station Zuid, Winkelcentrum Elderhof, Elderveld, Nelson Mandelabrug, Centraal Station, Velperplein, 't Broek, Winkelcentrum Presikhaaf brengtrolley
 6  De Laar West - Elsweide/HAN Winkelcentrum Elderhof, Elderveld, Nelson Mandelabrug, Centraal Station, Velperplein, 't Broek, Winkelcentrum Presikhaaf brengtrolley
 7  Geitenkamp - Rijkerswoerd Monnikenhuizen, Angerenstein, Station Velperpoort, Velperplein, Centraal Station, Nelson Mandelabrug, GelreDome, Kronenburg, Rijnstate Polikliniek-Zuid brengtrolley

Andere lijnen[bewerken]

Naast de trolleybuslijnen exploiteert Breng voor de stadsdienst lijnen die met CNG-bussen worden gereden.

Lijn Route Via Opmerkingen
4 Centraal Station - Station Arnhem Zuid Nelson Mandelabrug, Malburgen-West, Kronenburg, Rijkerswoerd, De Laar Oost en West
8 Holthuizen - Presikhaaf Kronenburg, Centrum, Centraal Station, Willemsplein, Ziekenhuis Rijnstate, Station Presikhaaf Rijdt in de ochtendspits via de Nelson Mandelabrug en GelreDome.
9 Schaarsbergen - Velp Ziekenhuis Menthenberg, Hoogkamp, Het Dorp, Heijenoord, Willemsplein, Centraal Station, Ziekenhuis Rijnstate, Vogelwijk, Park Angerenstein, Rozendaal, Velp-Noord
10 Centraal Station - Sportcentrum Papendal Het Dorp
1rightarrow blue.svg Zie Openbaar vervoer in Arnhem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Materieel[bewerken]

Het wagenpark bestaat heden ten dage uit 42 gelede trolleybussen:

Nummer Type Bouwjaar Herkomst Aantal Opmerkingen Afbeelding
5210-5231 Berkhof Premier AT18 1998-2002 ex-Connexxion Arnhem 22 Trolleybushalte lijn 1 in Arnhem I.jpg
5234-5242 Hess Swisstrolley 2009 Breng 9 Breng 5242.jpg
5243-5253 Hess Swisstrolley 2013 Breng 11

Tot november 2012 deden de Volvo/Den Oudsten 12 meter-trolley's 5177 en 5180 nog op werkdagen overdag dienst op lijn 2. Zij staan nu buiten dienst. Sinds juni 2012 staat de opgelegde 5182 samen met de 5172 t/m 5179 te koop voor € 6.500 bij VDL in Veldhoven. Ook de eerste gelede trolley's 5201-5209 (Van Hool AG300T (1993 (5201) en 1997) zijn in 2013 buiten dienst gesteld.

Ter vervanging van de Volvo/Den Oudsten-bussen kocht de Stadsregio Arnhem Nijmegen bij de Zwitserse fabrikant Carrosserie Hess te Bellach negen gelede trolleybussen van het type Swisstrolley 3, met een optie op nog vijf. De eerste werd in september 2009 gepresenteerd. Sinds eind 2009 doen alle negen bussen dienst. In juli 2012 werd bekend dat er 31 extra bussen van het type Swisstrolley 3 gekocht gaan worden. Begin 2013 kwamen de eerste 11 in dienst. Zij vervingen de gelede Van Hool trolleybussen en de twee oude 12-meter trolleys. De vanaf 2013 geleverde trolley´s zijn geschilderd in een nieuwe kleurencombinatie. De basiskleur is lichtblauw, aangevuld met lichtgrijs en met roze biezen. Na hun levering verschenen ook de oudere Swisstrolleys in de nieuwe kleuren. De resterende 20 nieuwe trolleys komen tot 2017 in dienst. In hoeverre met deze aanschaf voldoende trolley´s aanwezig zijn voor het bedienen van het gehele, naar verwachting nog verder groeiende, trolleynet is niet duidelijk.

Trolley 2.0[bewerken]

In december 2014 werd aangekondigd dat het bedrijf EL-KW B.V., onderdeel van de Britse Vayon Green Power Group, in Arnhem een trolleybus van 18 meter gaat bouwen, die zowel met bovenleiding als met batterijen zonder bovenleiding kan rijden (Trolley 2.0). De ontwikkelingskosten voor het project van ruim 3 miljoen euro worden deels door het bedrijfsleven en deels door de gemeente Arnhem en Breng (Hermes/Connexxion) opgebracht. Ook de tot 1 januari 2015 bestaande Stadsregio Arnhem Nijmegen steunde het project. Twee Arnhemse gelede trolleybussen zullen gebruikt worden voor de ontwikkeling van het prototype, dat naar verwachting eind 2015 zal kunnen rijden.

Museumactiviteiten[bewerken]

  • Vier oude trolleybussen - genummerd 101 (1949), 139 (1955), 174 (1975, later vernummerd in 128) en 158 (1984) - zijn bewaard gebleven. Hiervan is de 101 (de eerste Arnhemse trolleybus) rijvaardig en beschikbaar voor speciale ritten. Deze bus rijdt 's zomers rondritten op een aantal zondagen. De 139 heeft enige jaren vertoefd in het Nederlands Spoorwegmuseum te Utrecht. De 139, 128 en 158 behoren nu tot de collectie van de Stichting Veteraan Autobussen.
  • In een ruimte boven de remise van Breng aan de Westervoortsedijk is een museum ingericht, waarin voorwerpen uit de geschiedenis van de Arnhemse trolleybus tentoongesteld worden. Dit trolleybusmuseum is elke donderdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Externe links[bewerken]