Underdog (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Underdog
Underdog
Regie Frederik Du Chau
Producent Gary Barber
Roger Birnbaum
Jonathan Glickman
Scenario Adam Rifkin
Joe Piscatella
Hoofdrollen Jason Lee
Peter Dinklage
Patrick Warburton
Jim Belushi
Alex Neuberger
Taylor Momsen
Amy Adams
Muziek Randy Edelman
Montage Tom Finan
Cinematografie David Eggby
Distributie Walt Disney Pictures
Première 3 augustus 2007 (VS), 30 januari 2008 (NL)[1]
Speelduur 82 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $25 miljoen (€19 miljoen (maart 2012))
Opbrengst $65,270,477 (€49 miljoen (maart 2012))
Gewonnen prijzen 0
Overige nominaties 3
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Underdog is een Amerikaanse live-action komische film, gebaseerd op de gelijknamige animatieserie. De film werd geregisseerd door Frederik Du Chau. Hoofdrollen worden vertoklt door Peter Dinklage, Patrick Warburton en Jason Lee.

Hoewel de film succesvol was in de bioscoop, met een opbrengst van meer dan 65 miljoen dollar, kreeg hij van critici zeer negatieve recensies.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Een Beagle van de politie wordt per ongeluk ontvoerd en belandt als proefdier in het lab van de wetenschapper Simon Bart Sinister. Hij weet te ontsnappen, maar veroorzaakt in zijn vlucht een brand in het lab en wordt zelf blootgesteld aan verschillende substanties die Sinister had gemaakt. Na zijn ontsnapping wordt hij in huis genomen door een ex-politieagent en diens zoon Jack, die hem Shoeshine noemen. Al snel blijkt dat het ongeluk in het lab Shoeshine meerdere vaardigheden heeft gegeven, zoals het vermogen te spreken, vliegen en bovennatuurlijke spierkracht. Op aandringen van Jack wordt Shoeshine een superheld genaamd "Underdog."

Sinister, wiens gezicht verminkt is geraakt bij de brand in zijn lab, zweert wraak op Underdog. Hij weet wat van Shoeshine's DNA te bemachtigen en hiermee zijn eigen drie Duitse herders ook superkrachten te geven. Vervolgens neemt hij burgemeester in gijzeling en dreigt een bom af te laten gaan in het stadshuis. Shoeshine weet de herders echter tegen hun baas op te zetten en verslaat Sinister.[2]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse Nasynchronisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Merchandise[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 juli 2007 startte Disney Store de verkoop van merchandise. Die dag zijn onder meer de soundtrack en boeken van de film gepubliceerd. Een videospel dat gepland stond is geannuleerd vanwege de negatieve reviews.

Uitgave en ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Underdog werd op 3 augustus 2007 in 3013 bioscopen in de VS uitgebracht. In het openingsweekend werd een omzet van 11,5 miljoen dollar gehaald - een derde plek onder de nieuwe films die dat weekend werden uitgebracht.

Bij de release ontving de film zeer negatieve recensies. Op Rotten Tomatoes gaf 16% van de recensenten de film een goede beoordeling.

Underdog is op 16 juni 2008 uitgebracht op standaard DVD en high-definition blu-raydisk. Een blu-ray combo pack met de Blu-ray standaard-en 3D-versies, samen met de DVD en een digitale kopie, werd uitgebracht op 28 november 2010 als Target Exclusive.

De DVD en blu-raydisk releases bevatten de film in zowel het Widescreen 2.35:1 en Volledig Scherm aspect ratio's te selecteren via het optiemenu. Beide versies bevatten de eerste aflevering van Underdog op de bonus features sectie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]