Unie van het Russische Volk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Unie van het Russische Volk (CPH) (Russisch: Coюз Русского Народа; Sojoez Roesskogo Naroda) is een loyalistische, extreemrechtse, zwarthonderdistische, imperiale, antisemitische, antikatholieke en xenofobe politieke partij die Rusland tussen 1905 en 1917 kende.

De CPH werd in november 1905 gesticht in Sint-Petersburg en had haar leden en aanhang onder de contrarevolutionaire en reactionaire edelen, geestelijken, burgerij, boeren en studenten. De leiders werden beticht van politieke moordaanslagen op rivaliserende, vooral extreemlinkse en revolutionaire, politieke partijen. Sommige historici denken dat de CHP de latere fascist Benito Mussolini geïnspireerd hebben, maar er blijkt te weinig vergelijking tussen het fascisme en het gedachtegoed van de CHP te zijn om het daarover eens te worden. Na de Februarirevolutie in 1917 werd de leider Aleksander Dubrovin gearresteerd.

In de Doema staan de leden van het CPH, waaronder Vladimir Poerisjkevitsj, bekend als heetgebakerde racisten die vooral de minderheden, zoals Slavische, christelijke, niet-christelijke, republikeinen, nihilisten en linkse oproerkraaiers, de schuld van alle rampspoed in het keizerlijk Rusland gaven. Buiten de Doema blijken de CPH erg gewelddadig te zijn. Na de opheffing en tijdens de Russische Burgeroorlog hebben veel voormalige CPH-leden zich bij het Witte Leger aangemeld.