Valse doornhaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Valse doornhaai
IUCN-status: Gevoelig[1] (2006)
Valse doornhaai
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse: Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Superorde: Selachimorpha (Haaien)
Orde: Squaliformes (Doornhaaiachtigen)
Familie: Dalatiidae (Valse doornhaaien)
Geslacht: Dalatias
Soort
Dalatias licha
(Bonnaterre, 1788)
Verspreiding
Verspreiding
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De valse doornhaai (Dalatias licha), ook wel zwarte haai genoemd,[2] is een vis uit de familie van valse doornhaaien (Dalatiidae) en behoort tot de orde van doornhaaiachtigen (Squaliformes). De vis kan een lengte bereiken van 182 centimeter.

Leefomgeving[bewerken]

De valse doornhaai is een zoutwatervis. In brak water is de soort nog nooit aangetroffen. De vis prefereert een diepwaterklimaat en heeft zich verspreid over de drie belangrijkste oceanen van de wereld (Grote, Atlantische en Indische Oceaan). Bovendien komt de valse doornhaai voor in de Middellandse Zee. De diepteverspreiding is 37 tot 1800 meter onder het wateroppervlak.

Relatie tot de mens[bewerken]

De valse doornhaai is voor de beroepsvisserij van beperkt belang en nog minder voor de hengelsport. Evenals de gevlekte gladde haai komt de valse doornhaai soms voor in de zuidelijke Noordzee. Langs de Nederlandse kust is deze haai zeldzaam. Er zijn twee wetenschappelijk gedocumenteerde waarnemingen tussen 1920 en 1978.[2] De soort staat als gevoelig op de internationale rode lijst van de IUCN.[3]

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. (en) Valse doornhaai op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. a b H.Nijssen & S.J. de Groot, 1987. De vissen van Nederland. KNNV-uitgeverij Utrecht/Zeist
  3. Blasdale, T., Serena, F., Mancusi, C., Guallart, J. & Ungaro, N. 2006. Dalatias licha. In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.1. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 21 March 2010.