Venlo (North Dakota)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Venlo aan de Soo Line Railroad

Venlo is een voormalig dorp in het Amerikaanse district Ransom County (North Dakota). In 1960 was het inwonertal 16, maar tot voor kort herinnerden enkel ruïnes van gebouwen nog aan de plaats.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 september 1883 vormde een consortium van korenmoleneigenaars in Minneapolis de Minneapolis, Sault Ste. Marie and Atlantic Railway om een spoorverbinding aan te leggen tussen Minneapolis en Sault Sainte Marie om zo te voorkomen dat zendingen via Chicago verliepen. Op 11 juni 1888 nam de Canadian Pacific Railway het bedrijf over en voegde het samen met de Minneapolis and Pacific Railway, Minneapolis and St. Croix Railway en de Aberdeen, Bismarck and North Western Railway. De nieuwe naam werd de Minneapolis, St. Paul and Sault Ste. Marie Railway. Deze treinverbindingen werden later de Soo Line Railroad genoemd en is de Amerikaanse “arm” van de Canadian Pacific Railway. Het Canadese bedrijf wilde ook ten westen van de Twin Cities een verbinding aanleggen. In 1891 werd het werk hervat en werd de Fairmount-Enderlin Line (CPR138) van Lidgerwood naar Valley City aangelegd.

In 1891 werd het plaatsje Venlo gesticht aan de Soo Line Railroad (op de Fairmount-Enderlin Line) in Sectie 22-135-54, Shenford Township (Ransom County). Zeven mijl zuidzuidoost van Sheldon. Volgens overlevering is de naam Venlo vernoemd naar de Nederlandse stad Venlo, vanwege het feit dat de Indianen het gebied gebruikten om uit de wind te zitten ("wind-low").

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwikkeling van Venlo was erg traag. Er werd een postkantoor gevestigd in Venlo op 18 januari 1922 met Albert E. Carter als postbeambte. Het postkantoor sloot op 15 maart 1950.

Venlo ligt in het natuurpark Sheyenne National Grasslands dat met 70,180 acres het zuidoosten van de staat North Dakota omvat. Het park staat bekend om de grote populatie prairiehoenders, een Noord-Amerikaanse ruigpoothoender, en de twee vlindersoorten Dakota Skipper en de Regal Fritillary.

Weer bewoond[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel nagenoeg alles wat aan Venlo herinnerde is verdwenen, is sinds kort het plaatsje weer min of meer bewoond. Op het grondgebied van het voormalige gehucht staat anno 2023 een boerderij die in bedrijf is. Strikt genomen telt Venlo vier inwoners anno 2023.[1]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wagons en locomotieven die reden op de Soo Line Railroad, werden vernoemd naar plaatsen langs het spoor. Zo werden slaapwagons vernoemd naar plaatsen die beginnen met de letter V, zo heette ook een slaapwagon "Venlo"