Vire Normandie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vire-Normandie)
Vire Normandie
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Vire Normandie (Frankrijk)
Vire Normandie
Situering
Regio Normandië
Departement Calvados
Arrondissement Vire
Kanton Vire
Coördinaten 48° 50′ NB, 0° 53′ WL
Algemeen
Oppervlakte 138,52 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
17.135[1]
(124 inw./km²)
Hoogte 84 – 351 m
Burgemeester Marc Andreu-Sabater
Overig
Postcode 14500
INSEE-code 14762
Foto's
Gezicht op Vire
Gezicht op Vire
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Vire Normandie is een gemeente in het Franse departement Calvados in de regio Normandië. De gemeente telde op 1 januari 2021 17.135[1] inwoners en maakt deel uit van het arrondissement Vire.

De gemeente Vire Normandie ontstond op 1 januari 2016 door de fusie van de gemeenten Coulonces, Maisoncelles-la-Jourdan, Roullours, Saint-Germain-de-Tallevende-la-Lande-Vaumont, Truttemer-le-Grand, Truttemer-le-Petit, Vaudry en Vire, die tot 22 maart 2015 het kanton Vire hadden gevormd.

Vire is een historische stad, een voormalige vestingstad in het hertogdom Normandië. Toch is het voornamelijk een moderne stad nadat de oude stad grotendeels werd verwoest in 1944 en na de oorlog weer werd opgebouwd.

In de gemeente ligt het spoorwegstation Vire.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Vire Normandie bedroeg op 1 januari 2021 138,52 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 123,7 inwoners per km².

Kaart van het voormalige kanton Vire, gelijk aan de huidige gemeente, tegen de andere toenmalige kantons van Calvados

De bovenstaande kaart toont de ligging van Vire Normandie met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten. Vire is de hoofdplaats van gemeente. Coulonces ligt ten noordwesten van Vire aan de autoweg D296. Vaudry ligt ten noordoosten van Vire aan de autoweg D55. Zuidelijker liggen Roullours, Truttemer-le-Grand en Truttemer-le-Petit, alle op de oostelijke oever van de Vire. Ten zuiden van Vire op de westelijke oever van de Vire ligt Maisoncelles-la-Jourdan. Ten westen daarvan ligt Saint-Germain-de-Tallevende-la-Lande-Vaumont aan de autoweg D577.

De Vire stroomt door de gemeente.

Zie de categorie Vire Normandie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.