Westakkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Westakkers
Gehucht in België Vlag van België
Westakkers (België)
Westakkers
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Beveren
Coördinaten 51° 11′ NB, 4° 12′ OL
Detailkaart
Westakkers (Oost-Vlaanderen)
Westakkers
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Westakkers is een gehucht in het grondgebied van Beveren, in de deelgemeenten Haasdonk en Beveren.

Westakkers ligt ook tegen de grens met Sint-Niklaas en zijn deelgemeente Nieuwkerken-Waas. Het Sint-Niklase deel heeft nauwelijks inwoners, maar er was een kazerne.

Kazerne[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 kwam een bosgebied bij Westakkers in bezit van het Belgische leger. Hier werd een bevoorradingscentrum voor de Landmacht opgericht, Arsenaal Materieel. In 1957 werd het militair domein via een spoorweg verbonden met de lijn Antwerpen-Gent. Einde jaren '70 van de 20e eeuw besloegen de gebouwen een oppervlakte van 7 ha. In de hoogtijdagen werkten er meer dan 1000 mensen, en de voorraden werden van hieruit naar een achttal ondergeschikte opslagplaatsen in het land verdeeld. In 1975 werd het complex getroffen door brand.

In 1991 fuseerde het Arsenaal met het Arsenaal Munitie te Zwijndrecht. In 2003 werd het Steuncentrum Westakkers opgericht, dat geheel door burgerpersoneel werd verzorgd. In 2004 werd de spoorlijn opgebroken en vervangen door een fietspad. Einde 2011 werd de legerplaats opgeheven en verhuisden de militairen naar andere kazernes. De kazerne doet sinds begin september 2015 dienst als opvangcentrum voor vluchtelingen. Sinds 2021 is er bovendien een trainingscentrum voor de politie in is gevestigd. Een deel van het 50 ha metende terrein zal ook voor recreatie worden opengesteld. [1]

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Westakkers telt maar enkele wegen, vooral zandwegen naar de afgelegen huizen in het bos. De belangrijkste weg is de N70 die tussen Gent en Antwerpen loopt, een weg waarlangs zich veel handelszaken bevinden. In het eigenlijke gehucht zijn vooral betrekkelijk nieuwe huizen te vinden.

Aan de noordgrens van het gehucht ligt spoorlijn 59 die loopt van Antwerpen-Centraal naar Gent Sint-Pieters. Westakkers ligt tussen de stations Nieuwkerken-Waas en Beveren. Er was ook een station Westakkers van 1955 tot 1984, op het grondgebied van Sint-Niklaas.