Wet van Godwin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De wet van Godwin is een aforisme over de internetcultuur dat in 1990 door Mike Godwin bedacht werd. De wet stelt in quasi-wiskundige bewoordingen:

Aanhalingsteken openen

As an on-line discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1.
(vert. Naarmate online-discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi's of Hitler 1.)

Aanhalingsteken sluiten

Ofwel: als een online-discussie maar lang genoeg duurt, trekt een van de deelnemers geheid een keer een vergelijking met de nazi's of Hitler. Omdat Godwin de meme van nazi-vergelijkingen in discussies op Usenet te aanvallend vond en in strijd met de logica, stelde hij de wet op als een tegenmeme. De memetische functie van de wet is niet een eind te maken aan discussies, maar om deelnemers aan een discussie bewuster te maken van de vraag of een vergelijking met de nazi's of Hitler gepast is, of simpelweg een kwestie van te ver doorgevoerde retoriek.

Richard Sexton houdt echter vol dat de wet een herformulering is van zijn bijdrage op 16 oktober 1989:

Aanhalingsteken openen

Een USENET-discussie heeft duidelijk zijn beste tijd gehad zodra een van de deelnemers met Hitler en de nazi's komt aanzetten.

Aanhalingsteken sluiten

Strikt genomen is dit wat anders, omdat de letterlijke tekst van de wet van Godwin niet stelt dat een discussie door zo'n verwijzing of vergelijking zijn beste tijd heeft gehad. In veel nieuwsgroepen op Usenet bestaat desalniettemin de traditie dat de thread afgelopen is zodra zo'n vergelijking wordt gemaakt. Degene die de nazi's als eerste noemt heeft automatisch verloren, ongeacht het onderwerp dat werd besproken. Daarbij bestaat er ook een wijdverspreide overeenstemming over het feit dat het opzettelijk noemen van de wet van Godwin, om aldus een discussie te beëindigen, geen succes zal hebben. Op deze wijze staat de wet van Godwin in de praktijk garant voor een bovengrens aan de lengte van discussies in nieuwsgroepen. Veel mensen denken dat dit laatste met de wet van Godwin wordt bedoeld, maar dat iemand automatisch een discussie verliest door te verwijzen naar de nazi's is een drogreden die Mike Godwin zelf niet heeft beoogd.

Zie ook[bewerken]

Reductio ad Hitlerum

Noten[bewerken]