Wikipedia:Hoe zijn de Wikipedianen hier beland?/Archief tot augustus 2004

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  • Maartentje - Ik zocht op altavista naar een artikel over neutronium om mijn chemieleraar ongelijk te bewijzen. Kwam op de Engelse versie uit, en ben naar deze Nederlandse versie gesukkeld...
  • Marga - Ik zocht bij Google waar de naam goede vrijdag vandaan komt, en kwam bij wikipedia terecht. Gelijk maar even iets over witte donderdag toegevoegd.
  • Ton van Schie - Ik was op zoek naar de werking van een multimeter en kwam al zoekende via Internet bij deze site terecht. Heel goed initiatief!
  • Erik Zachte - Ik kwam ergens in november 2002 op een webpagina een link naar de Engelse Wikipedia tegen. Niet lang daarvoor had ik op website van een collega gelezen dat hij enthousiast was over het WikiWiki concept. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Een bezoekje aan de Wikipedia maakte veel duidelijk. Mijn eerste reactie was ongeloof, dat dit kon werken. Maar het tot dan toe bereikte resultaat en een artikel dat juist mijn scepsis adresseerde trok me over de streep.
  • Fruggo - Op internet speelde ik het spel Kings of Chaos. Half juni (2003) hadden ze daar bedacht om een wiki op te zetten, om behoeften te inventariseren met betrekking tot de opzet van het spel. Die wiki is binnen een halve dag weer off-line gehaald vanwege vandalisme. Ik had toen nog geen idee wat een wiki was, maar een andere speler was zo aardig om dat toe te lichten door naar (de engelstalige) wikipedia te verwijzen.
  • Erwinbt - Op zoek naar een encyclopedie voor Epoc machines. Blijkt uiteindelijk dat zowel de nederlandstalige als de engelstalige versie perfect draaien op psion5mx. Ondertussen is dit een van mijn favoriete websites. Hopelijk kunnen we met z'n allen de nederlandstalige versie laten uitgroeien tot een heuse encyclopedie.
  • Snoop - In Tips & Advies Internet (7e jaargang, nummer 17 / 6 maart 2003) stond een stukje over Wikipedia.
  • Ellywa - Op een dag was ik aan het surfen, geen idee meer wat ik aan het zoeken was. Ik zoek meestal met Google, dus waarschijnlijk kwam ik hier via Google, en ik werd meteen gegrepen door het idee. Een aantal jaren terug had ik wel eens het wikiwikiweb in het Engels gezien.
  • Andre Engels - Het is alweer ruim 2 jaar geleden (mei 2001), dus zeker weet ik het niet, maar ik denk dat ik er terecht kwam via een zoekmachine, en toen zag dat het net zoiets was als ik me in m'n fantasieën al eens had voorgesteld - maak een verhaaltje, en je kunt naar de verhaaltjes van anderen linken. Ik was meteen verkocht. (Detail: ik heb net de grootte van WikipediaEN eens bekeken - toen ik daar begon zaten ze nog op 2000 artikelen, wikipediaNL zou pas maanden later beginnen...)
  • Amarant - Begin augustus 2001 besloot ik een tip op leren.nl (de site van ex-wikipediaan René) eens na te trekken en ontdekte de Engelstalige Wikipedia. Ik dacht meteen: Yes!, dit project spreekt me aan. Na een paar weken van het 'vak' leren trof ik het schijnbaar stilliggende geraamte van de Nederlandstalige versie aan: een hoofdpagina met introductie in het Nederlands (van eind juli 2001), een rijtje lege links, een gedeeltelijk vertaalde instructiepagina en 'Recent changes' met twee of drie bijdragen, waarvan ik me er nog één herinner: Ollekebolleke :)! De uitdaging er iets van te maken trok me geweldig aan. Stel je voor: een duizelingwekkend grote, lege vlakte betreden, helemaal in je eentje. Dat heb ik dus gedaan en gelukkig kwamen er al heel gauw een paar anderen bij. Maar wie de allereerste paar bijdragen, hoofdonderwerpen en infoteksten erop heeft gezet weet ik nog steeds niet. Als die zich meldt mag die wat mij betreft hoofd-eresysop worden :)!
  • Pieter - Ik kwam hier terecht met de zoekmachine Google. Waar ik naar zocht weet ik niet meer, maar wel dat ik hier onderwerpen aantrof, met een zo'n summiere beschrijving, dat ik dacht (hoogmoedig als ik was, excuseer): 'dit kan ik ook en misschien beter'. Allengs werd ik zoals de meeste hier, gegrepen door het concept en raakte verslaafd. Het trof mij dat er een stel mensen (nog steeds) aan werken met verstand van zaken, die mij snel met beide benen op de grond terug zetten, als ik te hoogdravend te werk ging, waarvoor dank uiteraard.
  • TeunSpaans - Ik ben er pas sinds eind 2002. Eerst, meen ik, op de Engelse wiki, later pas hier. En helaas heb ik er geen idee meer van hoe ik op de Engelse wiki terecht kwam!
  • Jcwf - Ik ben ooit iets aan het google'en geweest, -ik geloof over de Franken- en zo kwam ik in juli 2002 op de en.wiki terecht. Ik vond het echter veel leuker om iets aan de nl.wiki te doen, hoewel ik aardig roestig in mijn moedertaal bleek. De nl.wiki had toen een man of zes geloof ik.
  • Fransvannes - (leuke pagina is dit) - Mijn bron was begin september 2002 deze posting van Eramaker in de nieuwsgroep nl.taal. Die nieuwsgroep heb ik vervolgens al snel voor gezien gehouden: Wikipedia was veel spannender.
  • Rob Hooft - Ik heb geen idee meer waar ik naar op zoek was en hoe toen ik over Wikipedia-NL struikelde. Het was meteen de NL versie, de Engelse versie vond ik via de Nederlandse. Ik was meteen verkocht, ook al omdat ik het WikiWiki principe via het MoinMoin programma al eerder had gebruikt.
  • Evanherk - Ik rolde er bij toeval eens via Google tegenaan toen ik iets opzocht. Wikipedia NL had toen ca 1800 artikelen. Ik was meteen verkocht, altijd al een betweter geweest :-) En zeg nou zelf, wanneer krijg je de kans om je eigen oom in een heuse encyclopedie te zetten?
  • Roepers - Ik zocht op aardbeispinazie en kwam toen op de Wikipedia terecht. Ik weet niet meer hoe, want wikipedia bood nog weinig informatie over deze soort. Ik was ontevreden wat er überhaupt op internet over deze plant te vinden was en het was nog tegenstrijdig bovendien. Nadat ik het allemaal had uitgezocht, bedacht ik dat wat ik gevonden had wel eens op Wikipedia zou kunnen zetten. En toen was ik gevallen voor het idee van een open-source encyclopedie. Dat is zoals ik het internet graag zie: een grote bron waarop je allerlei informatie kan vinden. En hoe vaak is er weer eens niets in het Nederlands te vinden. Welaan, laten we het er dan maar zelf opzetten en daar is Wikipedia de uitgelezen plaats voor.
  • Jan Lapère - Was wel eens tijdens surfen op Wikipedia terecht gekomen, maar het drong niet tot mij door dat je ook bijdragen kon leveren. Pas toen ik op zoek was naar (php) software om online webpagina's ter veranderen kwam ik erachter hoe Wikipedia werkt. Beetje geexperimenteerd en ik werd steeds enthousiaster. Het is echt stimulerend om zelf research te doen in boeken en op het net.
  • Ezel kwam hier per ongeluk via een tiqfoud. Ik las op Wikipedia over o.a. seksualiteit en het concept beviel me. Nu eens niet slechts de deskundigen en geleerden aan het stuur. Daar wordt het zo eng van. Iedereen met belangstelling kan er aan sleutelen. Das een goede zaak om uit te breiden.
  • DarkHorse - Ik vond Wikipedia toen ik op zoek was naar pagina's over Esperanto. Ik vond het een geweldig idee en besloot eens rond te kijken. Ik vond wat gaatjes die ik kon vullen en zo begon het allemaal. O ja, dat was eergisteren ;-)
  • Harm - begin juni 2003 bezocht ik een seminar van de NLUUG (de Nederlandse Unix user gebruikersgroep). Een van de lezingen werd gedaan door een zeer enthousiast overkomend jongmens dat over het fenomeen wikiwiki vertelde. Dit intrigeerde me zeer en thuisgekomen heb ik daar direct het internet op nagezocht. De eerste wiki-site die ik benaderde, en waar ik ook een kleine bijdrage aan heb geleverd, was de Moin-Moin wiki. Al snel daarna vond ik de engelse wiki. Daar heel even wat op rondgekeken en toen zag ik dat er warempel ook een NL-versie was. Sinds die tijd kom ik hier (min of meer) regelmatig en lever mijn bijdrage. Het is zeer verslavend. Soms wou ik dat ik een been brak zodat ik de hele dag met de Wikipedia bezig kon zijn. Ik moet me bedwingen om niet mijn hele Britannica over te gaan tiepen. Aan discussie doe ik niet zoveel, maar ik vind dit alles een fenomenaal mooi iets.
  • Jacco a.k.a. Vostok - Via een mailinglist waar ik lid van ben ontving ik een berichtje van iemand die over de Wikipedia vertelde. Nieuwsgierig geworden zocht ik gelijk wat artikelen op over ruimtevaart, één van mijn favoriete onderwerpen. Ik knapte eerlijk gezegd gelijk af op de vele fouten die ik daarin aantrof... Ik wilde die Wikipedia het liefst maar helemaal vergeten! Maar toch bleef het me dwars zitten. Te zielig voor woorden, maar ik kon gewoon de gedachte niet verdragen dat bijvoorbeeld in de Wikipedia stond dat John Glenn de eerste Amerikaan in de ruimte was, wetende dat iedere leek die dit soort informatie in de Wikipedia aantrof dit waarschijnlijk voor waar zou aannemen... Er zat nog maar één ding op, en dat was aanmelden en meedoen. Sindsdien kan ik weer rustig slapen ...:-) Jacco 3 jan 2004 00:55 (CET)[reageren]
  • jeroen (voorheen jeroenvrp) - In juni 2003 kwam ik eerst via Google denk ik op de engelstalige Wikipedia. Ik weet niet meer waarvoor, maar ik was er. Na dat ik doorkreeg wat het allemaal was werd ik enthousiast en wou mijn bijdrage leveren, echter ik kwam er al snel achter dat er een nederlandstalige Wikipedia was en kon me inhouden om niet op de engelstalige, maar op de nederlandstalige WP mijn bijdrage te gaan leveren. Ik melde me op 10 juli aan werd op 11 juli door Jcwf welkom geheten. Vanaf toen ben ik in zeer korte tijd verslaafd geraakt en, met een stop in oktober van dat jaar, ben dat nog steeds. Mijn omgeving noemt mij al Mr.wikipedia. :-) jeroen 28 jan 2004 01:59 (CET)[reageren]
  • Pven - Ik zocht iets over internetprotocollen. HTTP, FTP etc. Ik zoek meestal bij google, dus ook deze keer. Ik kom uit bij wikipedia en na enkele kliks kwam ik uit bij ICQ. Ik merkte op dat ik de pagina kon bewerken en vond dit vreemd. Wij wil dat nou? Ik dacht dat mensen juist alleenrecht wilden hebben op het bewerken van een pagina. Een hacker hoeft geen moeite te doen. Als snel kwam ik erachter dat links tussen haakjes stonden. Er stond een link naar ICQ op de pagina van ICQ. Deze heb ik verwijderd. Ik had natuurlijk eerst gelezen of dat mocht. Mijn eerste verbetering aan wikipedia was een feit. Ondertussen is er een hele waslijst aan wijzigingen van mijn kant gekomen. Soms een beetje humoristisch, maar dat zit in mijn karakter, en anderen kunnen dat er toch weer uit slopen. Vandaar dat ik graag op wikipedia vertoef. Ik zoek meer concrete informatie, en dwaal regelmatig van link naar link. Meestal denk ik dan: o zit dat zooooo. Ik houd me dus regelmatig bezig met wikipedia, en als ik iets zoek kijk ik eerst met wikipedia, desnoods in een andere taal alvorens ik ga zoeken met google. Dat zegt meer over wikipedia dan over google !!!! Pven 26 feb 2004 00:25 (CET)[reageren]
  • SanderSpek - Ik weet het eigenlijk niet precies meer, maar volgens mij zat ik op de site van een onderzoeker in mijn vakgebied uit India te neuzen, die bij zijn hobbies iets vermelde over Wiki's. Omdat ik een interesse heb in Groupware en Collaboration tools ben ik wat meer gaan lezen over Wiki's, en kwam zo ook bij Wikipedia terecht.
  • Julien Pylyser - Op de Wikipedianen-statistieken stel ik vast, dat ik erbij kwam op 3 januari 2002. Ik waagde me eraan, via een Internet @dres-wijzer in het Vlaamse Het Laatste Nieuws en ... ik beklaag het me nog altijd niet. Ik hou er wel een paar vriendelijke overleg-contacten aan over (Branko, Elly, Engels, Bemoeial oa.). Verslaafd eraan ? ... Ik kan intussen wel relativeren ! - Julien Pylyser 27.02.04.
  • Bartux - Via Slashdot wist ik al een redelijke tijd van het bestaan van Wikipedia, maar ik stond er in het begin vrij sceptisch tegenover wiki's. Uiteindelijk heb ik me toch laten overhalen om aan een wiki (andere, gespecialiceerd in een klein gebiedje) mee te werken, maar de sfeer beviel me daar niet en die wiki bloedde na een tijdje dood. Via Google (hoe origineel :) ) kwam Wikipedia begin 2004 bij mij weer in beeld en besloot ik m'n overschot aan vrije tijd hier voor een deel in te steken.
  • Casper - Ik was informatie over Donald Duck aan het zoeken en kwam zo hier terecht. Eerst vooral artikelen lezen en op een gegeven moment ging ik een stukje schrijven over Hoevelaken. Daarna begon ik andere tektsten te verbeteren en nog wat nieuwe artikelen schrijven. Een paar maanden werkte ik als anonieme gebruiker en heb me nu sinds een paar weken ook laten registreren.
  • Theo - Ik kende het bestaan van wikiwiki al een paar jaar, en werd recent attent gemaakt op wikipedia.nl. Tijdje rondgeneusd, hier en daar een typo gewijzigd (anoniem) en op die manier het wiki-virus opgelopen. En nu oppassen dat ik nog tijd om te werken en te slapen overhoud... ;-) - Theo 15 mrt 2004 12:07 (CET)[reageren]
  • Meursault2004 - Bijna een jaar geleden (voorjaar 2003) zocht ik via Yahoo informatie over allerlei talen en bevolkingsgroepen. Ik was toen geïnteresseerd in het thuisland van de Indo-Europeanen en raakte ook geïnteresseerd in de Guanche's, een bevolkingsgroep op de Canarische eilanden. Ik kwam dus 'per ongeluk' op de Engelstalige Wikipedia terecht. De eerste paar keren dat ik Wikipedia tegenkwam vond ik eigenlijk maar niks, ik kreeg dit immers steeds als zoekresultaat. Het was altijd van die korte, oppervlakkige en soms 'foute' informatie. Toen ontdekte ik dat dit iets anders was: je kan de inhoud zelf verbeteren. Sindsdien ben ik niet meer weg te slaan. Eerst zat ik vooral op de Engelstalige versie, daarna de Nederlandstalige. Sinds kort ook op de Maleise, en nu ben ik zelfs zeer actief op de Indonesische site en heb ik de Javaanse site opgezet. Meursault2004 16 mrt 2004 23:41 (CET)[reageren]
  • oscar - een vriend attendeerde mij op de wikipedia, een site die tot mijn ontzetting door mijn norton internet security geblokkeerd werd met als opgegeven reden: "new age", maar ik was snel gefascineerd door het concept, met de elementen van flexibiliteit, groei en vrijheid. ik ben dan weliswaar een gebruiker geworden (lees: contributor zou toch beter zijn dan user - in het opperlans/nederlands: stel ik voor: schrijver), maar tracht de tragische werkelijkheid van wat de connotatie: verslaving opdringt, te vermijden. aldus heb ik mij op het gebied van de muziek begeven, en e.e.a. kunnnen doen, zoals in de Indiase muziekhoek, alhoewel ik een surfer ben die op vele markten thuis is. oscar 2 mei 2004 04:29 (CEST)[reageren]
  • Charles - Ik vond de wikipedia toen ik eind februari 2004 op zoek was naar de recente geschiedenis en correcte naam van het huidige Joegoslavië (dus Servië en Montenegro). Ik vond hier precies wat ik zocht en ging verder kijken. Ik was onmiddellijk gefascineerd door het concept en vanaf die tijd ben ik een regelmatige gebruiker. - Charles 2 mei 2004 11:10 (CEST)[reageren]