Willem Cornelis de Groot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Gabbemagasthuis in Leeuwarden

Willem Cornelis de Groot (Hollum, 6 oktober 1853 - Leeuwarden, 19 juli 1939) is een Friese architect die in opdracht van Woningvereeniging Leeuwarden aan het begin van de 20e eeuw drie buurten in Leeuwarden heeft ontworpen: de Oud-Indische Buurt, de Saskiabuurt en de Hollanderwijk.

Biografie[bewerken]

W.C. de Groot werd op 6 oktober 1853 geboren in Hollum op Ameland. In 1866 verliet hij het ouderlijk huis om het timmermansvak te leren in Zaandam. Na een verblijf van vijf jaar in Zaandam vestigt hij zich in 1871 als timmerman in Leeuwarden. Als enige zoon van de familie hoeft De Groot niet in militaire dienst, waardoor hij de mogelijkheid heeft verder te leren. Hij treedt in dienst bij bouwkundige Jacob Izaaks Douma. Nadat hij bij Douma praktijkervaring heeft opgedaan mag hij zich in 1877 bouwkundige noemen. In datzelfde jaar treedt De Groot in het huwelijk met de Nederlands-hervormde kleermakersdochter Hendrikje (Rika) van der Kam.

In 1881 maakt De Groot in opdracht van het Sint Anthony Gasthuis zijn vroegst bekende werk, namelijk de ‘oostelijke’ stolpboerderij aan Lytse Geast 23. Daarna volgen grote en kleine projecten elkaar snel op, zoals het Diaconessenhuis (1904), het Gabbemagasthuis (1906), de Juliana-vleugel van het Sint Anthony Gasthuis (1910) en volkswoningbouwcomplexen als de Oud-Indische buurt (1908), de Saskiabuurt (1909) en de Hollanderwijk (1914). De Groot is jarenlang huisarchitect bij het Sint Anthony Gasthuis in Leeuwarden (1887-1930) en het Poptaslot in Marssum (1893-1910). Verder vervult hij allerlei nevenfuncties die te maken hebben met zijn beroep als architect. Zo is De Groot van 1894-1919 secretaris en voorzitter van de Friesche Bouwkring en bestuurslid en/of bouwkundig adviseur van de Christelijke HBS, het Ritske Boelema Gasthuis, het Diakonessenhuis en Woningvereeniging Leeuwarden. Ook is hij maar liefst 50 jaar lang onderhoudsarchitect van de Nederlands-hervormde gemeente.

De Groot overlijdt 19 juli 1939 op 85-jarige leeftijd. Hij wordt onder grote belangstelling begraven op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden.

Stijlkenmerken[bewerken]

Aanvankelijk werkte De Groot in de stijl van het eclecticisme, een mengvorm van verschillende stijlen zoals de renaissance en het classicisme. Vanaf 1881 kiest De Groot voor de neorenaissance, die teruggrijpt naar de bouwkunst van de Gouden Eeuw.

Met de eeuwwisseling vindt er een stijlkentering plaats in het werk van De Groot. Hij laat de neostijl achter zich om verder te gaan in de vernieuwingsstijl, een stijl die tegen de art nouveau of Jugendstil aanleunt. De vernieuwing in het werk van De Groot is vooral zichtbaar in de frisse materiaalkeuze en de toepassing daarvan. Kleurige perssteen of verblendsteen en accenten van kleurig geglazuurde steen zijn karakteristiek in zijn oeuvre.

Belang van De Groot[bewerken]

De Groot heeft met zijn architectuur – direct en indirect – in belangrijke mate het aanzicht van steden, dorpen en platteland in Friesland omstreeks 1900 bepaald. Voor Leeuwarden is De Groot bekend als de architect van karakteristieke gebouwen zoals het Diaconessenhuis (1904), de Juliana-vleugel van het Sint Anthony Gasthuis (1910) en het Gabbema Gasthuis (1906). Deze gebouwen vormen hoogtepunten in de vernieuwingsstijl in Friesland.

Daarnaast heeft De Groot een groot aantal boerderijen gebouwd of verbouwd in opdracht van particulieren en de gasthuizen waarvoor hij huisarchitect was. Dankzij de stilistische en typologische vernieuwingen die De Groot hierbij heeft doorgevoerd is hij toonaangevend geweest in de ontwikkeling van nieuwe boerderijentypologieën in Friesland.

Tenslotte vormden de lezingen die De Groot gaf over onder andere de ontwikkeling van het Friese boerenhuis en experimentele boerderijenbouw een inspiratiebron voor andere architecten, bouwkundig opzichters en timmerlieden in Friesland.

Kunstwerk[bewerken]

In 2002 wordt hij in Leeuwarden geëerd met een kunstwerk van beeldend kunstenaar Walter Baas en wordt tevens het plantsoen waaraan dat werk staat naar De Groot vernoemd: het W.C. de Grootplantsoen.

W.C. de Groot-project[bewerken]

In 2009 organiseert het Fries Museum van 19 april - 13 september 2009 een expositie over De Groot. In het kader van dit project verschijnt in dat jaar ook een monografie over W.C. de Groot bij de Friese Pers Boekerij.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]