Wouter VI van Brienne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wouter VI van Brienne
1304-1356
Gauthier VI de Brienne.jpg
Graaf van Brienne
Periode 1311-1356
Voorganger Wouter V
Opvolger Isabella
Hertog van Athene
Periode 1311-1356
Voorganger Johanna van Châtillon
Opvolger Isabella van Brienne
Vader Wouter V van Brienne
Moeder Johanna van Châtillon

Gaut(h)ier VI de Brienne, (Nl.: Wouter) (Lecce, ca. 1304 - bij Poitiers, 19 september 1356) was enige zoon van Wouter V van Brienne en Johanna van Châtillon. Hij volgde in 1311 zijn vader op als graaf van Brienne. Hij vond de dood op het slagveld in de Slag bij Poitiers.

Gautier was de zesde feodale heer van die naam die de baronie van die naam bezat. Hij had ook de titel "Hertog van Athene" geërfd, maar dit in de kruistochten gestichte staatje bestond in de 14e eeuw zo goed als niet meer.

Gautier diende de Napolitaanse koning en regeerde een jaar lang de stad Florence. Zijn gewoonte om de burgers geld af te persen zorgde ervoor dat hij al na een jaar werd verjaagd.

De Franse koning Jan II van Frankrijk benoemde Gautier tot connétable van Frankrijk, wat hem tot opperbevelhebber maakte.

Gautier sneuvelde in de onbezonnen cavaleriecharge waarin de Franse ridders een versterkte Engelse legerplaats frontaal aanvielen en door boogschutters van opzij met pantserdoorborende pijlen werden bestookt. Gautier, in het Engels "Walter" genoemd, is een van de personages in de "Decamerone" van Giovanni Boccaccio.

Wouter was gehuwd met Johanna van Brienne, dochter van graaf Rudolf III van Eu, maar hij stierf kinderloos en werd opgevolgd door zijn zuster Isabella en haar echtgenoot.

Voorganger:
Jacques de Bourbon
Connétable van Frankrijk
1356
Opvolger:
Robert de Fiennes