Yangtze-weekschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yangtze-weekschildpad
IUCN-status: Kritiek[1] (2000)
Rafetus swinhoei.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (Schildpadden)
Familie: Trionychidae (Weekschildpadden)
Geslacht: Rafetus
Soort
Rafetus swinhoei
(Gray, 1873)
Yangtze-weekschildpad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De yangtze-weekschildpad[2] (Rafetus swinhoei) is een schildpad uit de familie weekschildpadden (Trionychidae).[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De schildpad is één van de grootste zoetwaterschildpadden ter wereld, hoe groot precies is niet bekend. Volgens de lokale bevolking kan het schild alleen al bijna twee meter lang worden maar dit is sterk overdreven. De schildlengte is echter ten minste 60 centimeter en mogelijk kan dit uit studies van gevonden resten oplopen tot 80 centimeter, waarmee de schildpad een totale lengte van meer dan een meter bereikt. Dergelijke exemplaren hebben een gewicht van minstens 120 kilo. De kop alleen al is met 20 centimeter groter dan de totale schildlengte van sommige soorten schildpadden. De schildpad heeft enkele zeer karakteristieke kenmerken, zoals de ogen die meer aan de bovenkant van de kop geplaatst zijn en met name de opvallend diepe bek die veel weg heeft van de bek van een vis.

Algemeen[bewerken]

De yangtze-weekschildpad komt voor in China en Vietnam, waar vrij recentelijk een exemplaar in het wild op film is vastgelegd. De schildpad leefde ooit in grote delen van de Rode Rivier in Vietnam en de Jangtsekiang in China. Tegenwoordig is de soort zo goed als uitgestorven en behoort tot de 25 meest bedreigde soorten schildpadden ter wereld. De belangrijkste bedreigingen zijn het verlies van de habitat en de jacht op de schildpad vanwege het vlees en het gebruik van het schild en de botten voor traditionele medicijnen.

Er zijn slechts zes levende exemplaren bekend waarvan er vijf leven in dierentuinen in China, de zesde leeft in een meer in Vietnam en is het enige bekende wilde exemplaar. Het meest recentelijk in het wild gevangen exemplaar werd door vissers in 1972 opgevist.

Levenswijze[bewerken]

Er is bekend dat het vrouwtje een nest graaft waarin 60 tot meer dan 100 eieren worden afgezet. Het voedsel bestaat voornamelijk uit dierlijk materiaal; kikkers, krabben, slakken en vissen, maar ook waterplanten en bladeren worden gegeten.[4]

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Rafetus swinhoei - Website Geconsulteerd 30 september 2012
  • (en) Fritz, U. & P. Havaš (2007) - Checklist of Chelonians of the World - Website
  • (en) C.H. Ernst, R.G.M. Altenburg & R.W. Barbour - Turtles of the World - Website
  • Asian Turtle Conservation Network