Zantvoorde British Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zantvoorde British Cemetery
Toegang begraafplaats

Zantvoorde British Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Zandvoorde. De begraafplaats is ontworpen door Charles Holden en ligt 200 m ten oosten van de dorpskern. Het terrein heeft een rechthoekig grondplan met een oppervlakte van ongeveer 4.766 m² en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het Cross of Sacrifice staat in de zuidoostelijke hoek aan de straatkant en de Stone of Remembrance staat aan de oostelijke zijde. Er worden 1.584 doden herdacht, waarvan 1.135 niet geïdentificeerd konden worden.

Geschiedenis[bewerken]

Zandvoorde was aan het begin van de oorlog op 30 oktober nog in handen van de Britten. Het werd echter zwaar bestookt door de Duitsers tijdens de Eerste Slag om Ieper en meer bepaald de Slag bij Geluveld. De Duitsers dreven de Britten terug, konden het dorp bezetten en behielden het de rest van de oorlog. Pas eind september 1918 kon het worden heroverd.

De aanleg van de begraafplaats begon pas na de oorlog, toen men hier gesneuvelden verzamelde uit de omliggende slagvelden, uit kleinere begraafplaatsen en uit Duitse begraafplaatsen in Kruiseke, Komen en Wervik. Tweeëndertig gesneuvelde Britten worden herdacht met een Duhallow Block[1] omdat zij oorspronkelijk op een Duitse begraafplaats begraven waren, maar van wie men het graf niet meer kon terugvinden.

Nu worden er 1558 Britten (waaronder 1117 niet geïdentificeerde), 22 Canadezen (waaronder 17 niet geïdentificeerde), 1 geïdentificeerde en 1 niet geïdentificeerde Australiër en 1 Indiër herdacht. Er ligt ook een Brit begraven die sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Graven[bewerken]

  • Capt. James Anson Otho Brooke ontving het Victoria Cross voor zijn koelbloedige leiding tijdens de gevechten bij Geluveld op 29 oktober 1914, de dag waarop hij sneuvelde in de leeftijd van 30 jaar.
  • Sgt. Louis McGuffie ontving het Victoria Cross wegens zijn moedig optreden tijdens het veroveren van vijandelijke schuilholen nabij Wijtschate. Hij overleed aan zijn verwondingen op 4 oktober 1918 in de leeftijd van 24 jaar.

De begraafplaats werd in 2009 beschermd als monument[2].

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Een Duhallow Block is een witte vierkante steen met de vermelding van de oorspronkelijke begraafplaatsen van de slachtoffers, waarbij deze steen staat.
  2. Zantvoorde British Cemetery - Fiche Onroerend Erfgoed