Simvastatine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zocor)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Simvastatine
Chemische structuur
Simvastatine
Farmaceutische gegevens
Metabolisatie Lever (CYP3A4)
Gebruik
Geneesmiddelengroep Hypolipemiërende middelen
Subklasse Statines
Merknamen Cholemed (3DDD), Docsimvasta (Docpharma), Simvafour (Fournier), Simvastatine (Bexal, EG, Merck, Ratiopharm, Sandoz, Teva), Zocor (Aktuapharma, MSD)
Indicaties Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte
Voorschrift/recept Ja
Toediening Tablet (10, 20, 40 en 80 mg)
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat. C
Lactatie (borstvoeding) Kan in de moedermelk komen (niet bekend)
Rijvaardigheid Eerste dagen duizeligheid mogelijk
Alcohol Gebruik beperken (belast de lever)
Databanken
CAS-nummer 79902-63-9
ATC-code C10AA01
PubChem 54454
DrugBank APRD00104
Chemische gegevens
Molecuulformule C25H38O5
IUPAC-naam [(1S,3R,7R,8S,8aR)-8-[2-[(2R,4R)-4-hydroxy-6-oxo-oxan-2-yl]ethyl]- 3,7-dimethyl-1,2,3,7,8,8a-hexahydronaftaleen-1-yl]2,2-dimethylbutanoaat
Molmassa 418,566 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Simvastatine is een cholesterolsyntheseremmer uit de groep van de statines.[1] Het is een specifieke competitieve remmer van HMG-CoA-reductase, een enzym dat een essentiële rol speelt bij de biosynthese van cholesterol. Remming van deze synthese heeft onder andere toename van het aantal LDL-receptoren in de lever tot gevolg. Dit resulteert in verlaging van de LDL-cholesterolplasmaspiegel. Het verlaagt daarnaast het VLDL-cholesterol en de triglyceriden en verhoogt enigszins het HDL-cholesterol en apolipoproteïne A in het plasma. Werking: binnen 2 weken, max. na 4 tot 6 weken.

De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Simvastatine (merknaam Zocor® van de firma MSD) was in 1989 het eerste statine dat in Nederland op de markt kwam. Het was jarenlang de best verkopende cholesterolverlager en een van de best verkopende medicijnen. In 2003 werd er in Nederland nog voor 127 miljoen euro aan simvastatine verkocht, waarmee het de tweede plaats bezette in de top 10 van geneesmiddelenuitgaven in Nederland. Het patent verliep in mei 2003, waarna er goedkopere generieke varianten op de markt kwamen. In 2010 nam simvastatine nog de derde plaats in op de lijst van meest verstrekte geneesmiddelen aan 65-plussers.[2]

Indicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Behandeling van homozygote familiaire hypercholesterolemie, primaire hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie indien dieet en andere maatregelen alléén niet voldoende zijn.
  • Preventie bij atherosclerotisch cardiovasculair lijden of diabetes mellitus, met een normaal of een verhoogd cholesterol, als aanvulling op andere maatregelen.

Kinetische gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dosering 1x per dag 's avonds
  • Simvastatine is een prodrug. Resorptie: goed. Uitgebreid first-pass-effect, waarbij voornaamste actieve metaboliet (β-hydroxyverbinding) ontstaat.
  • Biologische beschikbaarheid = < 5% (voornaamste actieve metaboliet).
  • Maximale spiegel= 1–2 uur (actieve metabolieten).
  • Plasma-eiwitbinding: > 95% (simvastatine, voornaamste actieve metaboliet).
  • Metabolisering: simvastatine: via hydrolyse en CYP3A4 tot actieve en inactieve metabolieten. Eliminatie: vnl. met de feces.
  • Eliminatiehalveringstijd = ca. 2 uur.

Nevenwerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Wisselwerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Gelijktijdig gebruik van sterke CYP3A4-remmers zoals itraconazol, ketoconazol, posaconazol, erytromycine, claritromycine of HIV-proteaseremmers is gecontra-indiceerd vanwege het risico van rabdomyolyse; indien de behandeling met een van deze middelen noodzakelijk is, de therapie met simvastatine tijdelijk staken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]