Zwitserland op het Eurovisiesongfestival 2014

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eurovisiesongfestival 2014
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Nationale selectie
Selectieproces Die grosse Entscheidungs Show 2014
Datum Expert check:
30 november 2013
Finale:
1 februari 2014
Artiest Sebalter
Lied Hunter of stars
Uitslag
Halve finale 4de (92 punten)
Finale 13de (64 punten)
Sebalter kondigt zijn nummer Hunter of stars aan.
Sebalter eindigde namens Zwitserland op de dertiende plek in Kopenhagen

Zwitserland nam deel aan het Eurovisiesongfestival 2014 in Kopenhagen, Denemarken. Het was de 55ste deelname van het land op het Eurovisiesongfestival. SRG SSR was verantwoordelijk voor de Zwitserse bijdrage voor de editie van 2014.

Selectieprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

Net als de voorbije jaren konden de Zwitsers hun inzending voor het Eurovisiesongfestival via een nationale finale kiezen. Deze vond plaats op zaterdag 1 februari 2014. De Duitstalige omroep SF kreeg opnieuw de leiding van de selectie, maar ook de Frans- en Italiaanstalige omroep konden enkele nummers inzenden. De nationale finale vond voor de vierde maal op rij plaats in de Bodensee Arena in Kreuzlingen.

De selectieprocedure bestond uit drie fasen: in een eerste fase gingen de drie regionale omroepen elk op zoek naar inzendingen die mochten deelnemen aan de tweede ronde. Die tweede ronde vond voor alle omroepen plaats op 30 november in de studio's van SRF in Zürich. Alle eerder geselecteerde artiesten moesten hun nummer voor een selectiecomité brengen, waarna het voor SRF drie, voor RTS twee en voor RSI één act mocht selecteren die mochten deelnemen aan de nationale finale.

SRF-selectie[bewerken | brontekst bewerken]

SRF ging via een online selectie op zoek naar artiesten voor de nationale finale. Geïnteresseerden konden een inzending uploaden op een website, waar het grote publiek alle inzendingen kon beluisteren en kon stemmen op zijn favoriet. Inzendingen werden geaccepteerd van 30 september tot en met 28 oktober 2013. Bij het verlopen van de deadline had SRF 159 inzendingen ontvangen. Vervolgens kon het publiek van 4 tot en met 18 november zijn stem uitbrengen. De stemmen van het publiek werden gecombineerd met die van een vakjury, waarna de top negen door mocht naar de tweede ronde.

RTS-selectie[bewerken | brontekst bewerken]

De Franstalige omroep RTS gaf geïnteresseerden van 30 september tot en met 28 oktober de tijd om hun inzending op te sturen. In totaal ontving RTS 34 inzendingen. Van 4 tot en met 18 november kon het publiek via een website stemmen op zijn favorieten, waarna deze stemmen werden gecombineerd met die van een vakjury. De top zes mocht door naar de volgende ronde.

RSI-selectie[bewerken | brontekst bewerken]

De Italiaanstalige omroep opende de inschrijvingen op 21 juli, en sloot deze weer af op 30 september. Oorspronkelijk plande RSI een regionale finale op radiozender Rete Tre, maar uiteindelijk besliste het om de deadline voor inschrijvingen op te schuiven tot 28 oktober. RSI ontving uiteindelijk 23 inzendingen, die werden beoordeeld door een vakjury bestaande uit Paolo Meneguzzi, Ramona Cerutti en Igor Negrini. De top drie mocht door naar de volgende ronde.

Die grosse Entscheidungs Show 2014[bewerken | brontekst bewerken]

Expert check[bewerken | brontekst bewerken]

30 november 2013

Volgorde Artiest Lied Omroep
1 Yasmina Hunzinger I still believe SRF
2 3 for All Together forever SRF
3 Swissters Celebration SRF
4 Lola Sparkes Baby can't see you RTS
5 Christian Tschanz Au paradis RTS
6 Tanita Another day alone RTS
7 Natacha & Stéphanie Une terre sans vous RTS
8 Paula Marengo J'ai envie de toi RTS
9 Joel Murner In my life RTS
10 Jasmine Higher love RSI
11 Sebalter Hunter of stars RSI
12 Valentino Alfano 103 parole RSI
13 Gosia I'm not afraid SRF
14 Nino Colonna La luce del cuore SRF
15 Arxplendida Mercurii diei SRF
16 Hot Connection Music from the sixties SRF
17 One Day Remains Alpha SRF
18 Martin Kirchberger Yourope SRF

Finale[bewerken | brontekst bewerken]

1 februari 2014

Plaats Artiest Lied
1 Sebalter Hunter of stars
2 Yasmina Hunzinger I still believe
3 3 for All Together forever
4 Christian Tschanz Au paradis
5 Nino Colonna La luce del cuore
6 Natacha & Stéphanie Une terre sans vous

In Kopenhagen[bewerken | brontekst bewerken]

Zwitserland moest in Kopenhagen eerst aantreden in de tweede halve finale, op donderdag 8 mei. Sebalter trad als twaalfde van vijftien acts aan, na Tijana uit Macedonië en net voor Freaky Fortune feat. RiskyKidd uit Griekenland. Bij het openen van de enveloppen bleek dat Zwitserland zich had weten te plaatsen voor de finale. Na afloop van de finale werd duidelijk dat Sebalter op de vierde plaats was geëindigd in de tweede halve finale, met 92 punten. Bovendien kreeg Zwitserland het maximum van twaalf punten van Polen.

In de finale trad Sebalter als twintigste van 26 acts aan, net na Ruth Lorenzo uit Spanje en gevolgd door András Kállay-Saunders uit Hongarije. Aan het einde van de puntentelling stond Zwitserland op de dertiende plaats, met 64 punten. Zwitserland kreeg het maximum van de punten van Frankrijk, Georgië en Oostenrijk. Het was de beste Zwitserse prestatie op het Eurovisiesongfestival sinds 2005.