Naar inhoud springen

Uitgeverij Prometheus: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
lf
+geschiedenis
Regel 5: Regel 5:
Onder de naam Bert Bakker worden vooral geschiedenisboeken uitgegeven, maar ook de [[Notendopserie]] wordt door Uitgeverij Bert Bakker uitgegeven.
Onder de naam Bert Bakker worden vooral geschiedenisboeken uitgegeven, maar ook de [[Notendopserie]] wordt door Uitgeverij Bert Bakker uitgegeven.


==Geschiedenis==
De uitgeverij maakte geruime tijd deel uit van [[PCM Algemene Boeken]], de boekendivisie van [[PCM Uitgevers]]. In 2007 werd de uitgeverij overgenomen door oprichter Spijkers.
===Bert Bakker===
Uitgeverij Bert Bakker werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door de schrijver en uitgever [[Bert Bakker (uitgever)|Bert Bakker]]. Tot de auteurs behoorden [[Martinus Nijhoff]] en [[Gerrit Achterberg]]. In 1969 werd Bakkers neef (oomzegger) Bert Bakker er uitgever. Onder zijn leiding werd in de jaren 1970 uitgeverij [[Contact (uitgeverij)|Contact]] overgenomen, de uitgever van onder meer het dagboek van [[Anne Frank]]. Contact werd in 1984 afgestoten en meegegeven aan de vertrekkende hoofdredacteur Harko Keijzer. Keijzers opvolger bij Bert Bakker werd Mai Spijkers, die succes behaalde met de aankoop van ''In de naam van de roos'' van [[Umberto Eco]]. Ook Spijkers verliet Bert Bakker, in 1989, om onder de hoede van Meulenhoff & Co zijn eigen uitgeverij Prometheus te beginnen.

Bert Bakker was in de jaren 1970 onderdeel geworden van het [[Kluwer]]-concern. In 1989 werd de uitgeverij geheel zelfstandig. Tegenvallende verkopen noopten eigenaar Bakker zijn bedrijf in 1992 onder te brengen bij de Meulenhoffgroep. Daar werd de uitgeverij niet veel later omgevormd tot imprint, ondergebracht bij Prometheus.

===Prometheus===
Prometheus werd in 1989 opgericht door Mai Spijkers (1955), die diverse auteurs meenam van Bert Bakker. Het bedrijf maakte van meet af aan deel uit van de Meulenhoffgroep, later [[PCM Algemene Boeken]]. Het eerste grote succes werd ''De wetten'' van [[Connie Palmen]]. Spijkers zorgde voor reuring in de Nederlandse uitgeverswereld door als eerste grote voorschotten te verstrekken aan schrijvers, om ze maar aan zijn uitgeverij te verbinden, ook als ze in het fonds van een andere uitgeverij zaten. PCM nam in 2001 ook uitgeverij Vassallucci over, die al snel haar zelfstandigheid verloor en ondergebracht werd bij Prometheus.

In 2007 werd uitgeverij Prometheus inclusief Bert Bakker overgenomen door oprichter Spijkers.


==Externe Informatie==
==Externe Informatie==
*[http://www.uitgeverijprometheus.nl Website van Uitgeverij Prometheus]
*[http://www.uitgeverijprometheus.nl Website van Uitgeverij Prometheus]
*[http://www.uitgeverijbertbakker.nl Website van Uitgeverij Bert Bakker]
*[http://www.uitgeverijbertbakker.nl Website van Uitgeverij Bert Bakker]
===Bronnen===
*[http://archief.trouw.nl/artikel?REC=tr-19930211-000019485 Uitgever is net een mens, hij kijft en maakt ruzie], artikel in Trouw door Hanneke Wijgh, 11 februari 1993.
*[http://decontrabas.typepad.com/de_contrabas/2006/03/krabbendam_doet.html Krabbendam doet licht uit bij Vassallucci], artikel op website ''de Contrabas'' door Chrétien Breukers, 3 maart 2006.


[[Categorie:Nederlandse uitgeverij]]
[[Categorie:Nederlandse uitgeverij]]

Versie van 29 nov 2007 01:14

Uitgeverij Prometheus bestaat uit de fondsen Prometheus, Bert Bakker en Ooievaar en is gevestigd in Amsterdam.

Prometheus is in 1989 opgericht door Mai Spijkers en heeft zowel Nederlandstalige als buitenlandse auteurs in haar fonds. Bekende auteurs zijn onder anderen Margaret Atwood, Hafid Bouazza, Martin Bril, Herman Brusselmans, Floortje Dessing, A.Th. van Deursen, Umberto Eco, Helen Fielding, Jonathan Franzen, Jef Geeraerts, Stephen Hawking, Tim Krabbé, Tom Lanoye, Doris Lessing, Yann Martel, Frances Mayes, Frank McCourt, Toni Morrison, Frits van Oostrom, Connie Palmen, Herman Pleij, Jean Pierre Rawie, Liza van Sambeek, Zadie Smith, Patrick Süskind, Amy Tan, Peter Verhelst, Jennifer Weiner, H.L. Wesseling, Menno Wigman en Tom Wolfe.

Onder de naam Bert Bakker worden vooral geschiedenisboeken uitgegeven, maar ook de Notendopserie wordt door Uitgeverij Bert Bakker uitgegeven.

Geschiedenis

Bert Bakker

Uitgeverij Bert Bakker werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door de schrijver en uitgever Bert Bakker. Tot de auteurs behoorden Martinus Nijhoff en Gerrit Achterberg. In 1969 werd Bakkers neef (oomzegger) Bert Bakker er uitgever. Onder zijn leiding werd in de jaren 1970 uitgeverij Contact overgenomen, de uitgever van onder meer het dagboek van Anne Frank. Contact werd in 1984 afgestoten en meegegeven aan de vertrekkende hoofdredacteur Harko Keijzer. Keijzers opvolger bij Bert Bakker werd Mai Spijkers, die succes behaalde met de aankoop van In de naam van de roos van Umberto Eco. Ook Spijkers verliet Bert Bakker, in 1989, om onder de hoede van Meulenhoff & Co zijn eigen uitgeverij Prometheus te beginnen.

Bert Bakker was in de jaren 1970 onderdeel geworden van het Kluwer-concern. In 1989 werd de uitgeverij geheel zelfstandig. Tegenvallende verkopen noopten eigenaar Bakker zijn bedrijf in 1992 onder te brengen bij de Meulenhoffgroep. Daar werd de uitgeverij niet veel later omgevormd tot imprint, ondergebracht bij Prometheus.

Prometheus

Prometheus werd in 1989 opgericht door Mai Spijkers (1955), die diverse auteurs meenam van Bert Bakker. Het bedrijf maakte van meet af aan deel uit van de Meulenhoffgroep, later PCM Algemene Boeken. Het eerste grote succes werd De wetten van Connie Palmen. Spijkers zorgde voor reuring in de Nederlandse uitgeverswereld door als eerste grote voorschotten te verstrekken aan schrijvers, om ze maar aan zijn uitgeverij te verbinden, ook als ze in het fonds van een andere uitgeverij zaten. PCM nam in 2001 ook uitgeverij Vassallucci over, die al snel haar zelfstandigheid verloor en ondergebracht werd bij Prometheus.

In 2007 werd uitgeverij Prometheus inclusief Bert Bakker overgenomen door oprichter Spijkers.

Externe Informatie

Bronnen