Naar inhoud springen

RoboCop: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 14: Regel 14:
| taal = [[Engels]]
| taal = [[Engels]]
| land = {{US}}
| land = {{US}}
| budget = $13.000.000
| budget = $ 13.000.000
| voorloper =
| voorloper =
| vervolg = RoboCop 2
| vervolg = RoboCop 2
| imdb = 0093870
| imdb = 0093870
| moviemeter = 857
}}
}}
'''RoboCop''' is een Amerikaanse [[sciencefiction]]-[[actiefilm]] uit 1987. Het verhaal is geschreven door [[Michael Miner]] en [[Edward Neumeier]]. De film is geregisseerd door [[Paul Verhoeven (regisseur)|Paul Verhoeven]] met camerawerk van [[Jan de Bont]] en [[Jost Vacano]]. De muziek is van [[Basil Poledouris]].
'''RoboCop''' is een Amerikaanse [[sciencefiction]]-[[actiefilm]] uit 1987. Het verhaal is geschreven door [[Michael Miner]] en [[Edward Neumeier]]. De film is geregisseerd door [[Paul Verhoeven (regisseur)|Paul Verhoeven]] met camerawerk van [[Jan de Bont]] en [[Jost Vacano]]. De muziek is van [[Basil Poledouris]].

Versie van 9 mrt 2012 00:59

RoboCop
Tagline Part man. Part machine. All cop. The future of law enforcement.
Regie Paul Verhoeven
Producent Jon Davison
Scenario Edward Neumeier
Michael Miner
Hoofdrollen Peter Weller
Nancy Allen
Ronny Cox
Muziek Basil Poledouris
Cinematografie Sol Negrin
Jost Vacano
Distributie 20th Century Fox
Première 17 juli 1987
Genre Actiefilm, Misdaadfilm, Sciencefiction
Speelduur 102 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 13.000.000
Vervolg RoboCop 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

RoboCop is een Amerikaanse sciencefiction-actiefilm uit 1987. Het verhaal is geschreven door Michael Miner en Edward Neumeier. De film is geregisseerd door Paul Verhoeven met camerawerk van Jan de Bont en Jost Vacano. De muziek is van Basil Poledouris.

In 1987 won RoboCop de Academy Special Achievement Award voor de geluidseffecten.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film speelt in het dystopische Detroit van de nabije toekomst. Politieagent Murphy moet in het begin van de film achter een stel meedogenloze bankrovers aan. Maar als hij de plek van de rovers betreedt, wordt hij helemaal doorzeefd. Na de moord worden zijn hoofd en bovenlichaam gebruikt om een nieuwe robot met de naam Robocop in elkaar te zetten. De benen van Robocop zijn van ijzer. RoboCop krijgt opdrachten om in de constant door geweld geteisterde straten van Detroit in de nabije toekomst orde op zaken te stellen. Dit gaat goed totdat hij na een tijdje als Murphy wordt herkend door zijn collega Ann Lewis, die hem herinnert aan zijn verleden en zijn vrouw en kind. Hierdoor krijgt Robocop vervolgens ware nachtmerries over zijn menselijke verleden en hoe hij werd neergeschoten. Daarom spoort hij zijn moordenaars op om wraak te nemen.

Rolverdeling

Acteur Personage
Peter Weller Officer Alex J. Murphy/RoboCop
Nancy Allen Officer Anne Lewis
Dan O'Herlihy De oude man
Ronny Cox Dick Jones
Kurtwood Smith Clarence Boddicker
Miguel Ferrer Bob Morton
Robert DoQui Sergeant Warren Reed
Ray Wise Leon Nash
Felton Perry Johnson
Paul McCrane Emil Antonowsky
Jesse D. Goins Joe Cox

Kritiek op de maatschappij

De uitwerking van de film staat bol van de maatschappelijke kritiek op het "Corporate America" van de jaren tachtig. Het politieapparaat is geprivatiseerd en in handen van de multinational OCP, die verder ook zo een beetje alle andere vlakken van bestuur in Detroit in handen heeft. Verhoevens mix van humor en kritiek komt het best tot zijn recht in de reclamespotjes die getoond worden. Klassiek is de spot waarin een gezin het "gezellige" bordspel "Nuke Them" spelen. Hierin kan pa na het opzeggen van humanitaire hulp bij overschrijding van zijn landsgrenzen, overgaan tot een nucleaire aanval op zoonlief, waarna het hele gezin het uitschatert en elkaar in de armen valt.

Door de uitzonderlijke mix van extreem expliciet geweld, humor en special effects werd Robocop in Amerika een enorme hit en Verhoevens sleutel tot Hollywood.

Toen Verhoeven jaren later op soortgelijke wijze het Amerikaanse defensiebeleid en militarisme belachelijk maakte in Starship Troopers, was Amerika een stuk minder geamuseerd, hoewel ook wel getwijfeld wordt of ze de onderliggende gedachten wel helemaal doorhadden.

Vervolg

In 1990 wordt RoboCop 2 uitgebracht. Het is geregisseerd door Irvin Kershner, met Peter Weller en Nancy Allen in de hoofdrollen.

In 1993 wordt RoboCop 3 uitgebracht. Het is geregisseerd door Fred Dekker, met Robert John Burke en Nancy Allen in de hoofdrollen.

In 1994 wordt de televisieserie RoboCop: The Series uitgezonden.

In 2007 wordt RoboCop - The Beginning uitgebracht. Het is geregisseerd door Paul Lynch, met Richard Eden en Yvette Nipar in de hoofdrollen.

Trivia

  • Als we meekijken door de ogen van RoboCop zijn MS-DOS-achtige tekens zichtbaar.
  • Regisseur Paul Verhoeven heeft een cameo (wild gebarende man in café vlak na gevecht)
  • Het RoboCop-pak was zo warm dat Peter Weller bijna twee liter water per dag uitzweette. Uiteindelijk werd er luchtkoeling in het pak gebouwd.
  • De politiewagens zijn aangepaste Ford Taurussen. Eén van de belangrijke concurrenten in de VS was de Pontiac 6000. In de film rijden de slechteriken in "6000 SUX"-auto's, een weinig subtiele referentie aan de Pontiac 6000.
  • Er vallen 30 doden in de film.
  • De speciale effecten werden gemaakt met een Commodore Amiga computer.
  • Het Suske en Wiske-verhaal Robotkop is gebaseerd op de film.
  • Paul Verhoeven voelde zich in Holland nogal eens beklemd. In de Verenigde Staten heeft hij volgens eigen zeggen meer persoonlijke vrijheid.[bron?]