Naar inhoud springen

Caroteen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k cat
Uitbreiding deel over bètacaroteen
Regel 9: Regel 9:
Rode [[palmolie]] is ongeraffineerd en heeft een hoog gehalte aan carotenen.
Rode [[palmolie]] is ongeraffineerd en heeft een hoog gehalte aan carotenen.


==Gebruik==
== Bètacaroteen ==
Beta-caroteen is een [[precursor]] voor [[vitamine A]] (Retinol) en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Het kan in de [[lever]] opgeslagen worden vanwaaruit als het nodig is beschikbaar komt voor de aanmaak van vitamine A. Teveel aan vitamine A is schadelijk, dit in tegenstelling tot een overmaat aan caroteen.
'''Bètacaroteen''' is een [[precursor]] voor [[vitamine A]] (Retinol) en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in [[groente]]n en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is. Het bètacaroteenmolecule bestaat, eenvoudig gezegd, uit twee retinolmoleculen die met de staart aan elkaar zitten. Wanneer dit molecule gesplitst wordt, ontstaan twee vitamine A (retinol) moleculen.

Het kan in de [[lever]] opgeslagen worden vanwaaruit als het nodig is beschikbaar komt voor de aanmaak van vitamine A. Teveel aan vitamine A is schadelijk, dit in tegenstelling tot een overmaat aan caroteen.

Tot voor kort werd er vanuit gegaan dat ongeveer een zesde deel van het in de voeding aanwezige bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Onderzoek van de onderzoeksgroep van [[Clive West]] aan de [[Universiteit Wageningen]] heeft aangetoond dat carotenen uit de voeding veel minder goed worden opgenomen dan men aanvankelijk dacht<ref name=PMID10702576>{{en}}van Het Hof KH, West CE, Weststrate JA, et al. (2000) "Dietary factors that affect the bioavailability of carotenoids.". ''J Nutr'', jrg.130 (nr.3): pp. 503-506. '''PMID 10702576''' [http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/130/3/503 gratis volledige artikel]</ref>, waardoor maar een klein deel van de in de voeding aanwezige caroteen uiteindelijk voor het lichaam bruikbare vitamine A levert. Op basis van dit onderzoek heeft de het Institute of Medicine de conversiefactor voor bètacaroteen naar vitamine A gehalveerd van 1:6 naar 1:12, een getal dat Clive West nog niet ver genoeg vond gaan.


Caroteen wordt gebruikt als kleurstof in levensmiddelen en in vitaminepreparaten en heeft het nummer [[E-nummer|E 160]].
Caroteen wordt gebruikt als kleurstof in levensmiddelen en in vitaminepreparaten en heeft het nummer [[E-nummer|E 160]].
Regel 26: Regel 30:
==Externe links==
==Externe links==
* [http://www.chivo.nl/modules/wordbook/entry.php?entryID=156 Chivo.nl - Bètacaroteen]
* [http://www.chivo.nl/modules/wordbook/entry.php?entryID=156 Chivo.nl - Bètacaroteen]

{{bron|1=
<!--Dit is "Sjabloon:Bronnen/noten/referenties", zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Sjabloon:Bronnen/noten/referenties. -->
<!--Hier (boven de ---- streep) is ruimte voor algemene referenties, review-artikelen, en andere bronnen, ZONDER verwijzing in de tekst. -->
<!--Algemeen:-->
----
<!--Hier (onder de ---- streep) is ruimte voor referenties, voetnoten MET verwijzing in de hoofdtekst. Dit artikel gebruikt de op [http://nl.wikipedia.org/wiki/Help:Referenties_en_voetnoten] beschreven softwarematige manier van weergeven van referenties en voetnoten, gebaseerd op de Cite.php software. Degene die extra referenties of voetnoten wil toevoegen aan dit artikel wordt verzocht dit op de daar beschreven wijze te doen. -->
In de tekst:
{{references}}
}}



[[Categorie:Vitamine]]
[[Categorie:Vitamine]]

Versie van 13 sep 2007 01:17

Caroteen is een oranje kleurstof die in veel groenten voorkomt, zoals peen en zoete aardappel. In tomaat is het lycopeen, dat tot de groep van de carotenen behoort. Ook in de bladeren komt caroteen voor, dat echter pas zichtbaar wordt in de herfst als het chlorofyl dat het blad de groene kleur geeft, afgebroken wordt. Caroteen is belangrijk voor de fotosynthese, dat in het blad onder invloed van licht plaatsvindt. Caroteen geeft de opgevangen energie door aan het chlorofyl.

Caroteen is een anti-oxidant en behoort tot de terpenen.

Er zijn twee verschillende vormen, die alleen aan het eind van de structuurformule verschillen:

  • alpha-caroteen
  • beta-caroteen

Rode palmolie is ongeraffineerd en heeft een hoog gehalte aan carotenen.

Bètacaroteen

Bètacaroteen is een precursor voor vitamine A (Retinol) en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is. Het bètacaroteenmolecule bestaat, eenvoudig gezegd, uit twee retinolmoleculen die met de staart aan elkaar zitten. Wanneer dit molecule gesplitst wordt, ontstaan twee vitamine A (retinol) moleculen.

Het kan in de lever opgeslagen worden vanwaaruit als het nodig is beschikbaar komt voor de aanmaak van vitamine A. Teveel aan vitamine A is schadelijk, dit in tegenstelling tot een overmaat aan caroteen.

Tot voor kort werd er vanuit gegaan dat ongeveer een zesde deel van het in de voeding aanwezige bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Onderzoek van de onderzoeksgroep van Clive West aan de Universiteit Wageningen heeft aangetoond dat carotenen uit de voeding veel minder goed worden opgenomen dan men aanvankelijk dacht[1], waardoor maar een klein deel van de in de voeding aanwezige caroteen uiteindelijk voor het lichaam bruikbare vitamine A levert. Op basis van dit onderzoek heeft de het Institute of Medicine de conversiefactor voor bètacaroteen naar vitamine A gehalveerd van 1:6 naar 1:12, een getal dat Clive West nog niet ver genoeg vond gaan.

Caroteen wordt gebruikt als kleurstof in levensmiddelen en in vitaminepreparaten en heeft het nummer E 160.

Caroteen wordt soms toegevoegd aan kippenvoer om het eidooier een donkere kleur te geven.

Ook zit caroteen in sommige bruiningsmiddelen.

beta-caroteen
alpha-caroteen

Zie ook

<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering: ---- In de tekst:

  1. (en) van Het Hof KH, West CE, Weststrate JA, et al. (2000) "Dietary factors that affect the bioavailability of carotenoids.". J Nutr, jrg.130 (nr.3): pp. 503-506. PMID 10702576 gratis volledige artikel

">[bron?]