't Westeinde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Westeinde
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
't Westeinde (Noord-Holland)
't Westeinde
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Medemblik
Coördinaten 52° 45′ NB, 5° 4′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het Westeinde is een buurtschap in de gemeente Medemblik, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De plaats wordt soms ook wel geschreven als ’t Westeinde. Er is ook sprake geweest van De Laanweg, vernoemd naar de West-Friese familie Laan welke een invloedrijke periode hebben gekend in deze omgeving in het eind van de 19e eeuw. Of deze straatnaam officieel gevoerd is, is niet helemaal duidelijk.

Het Westeinde is gelegen tussen Twisk en Opperdoes en is ook de verbindingsweg tussen de twee dorpen, samen met de buurtschap 't Slot dat aan het zuidelijke deel van Nieuweweg is gelegen. Tot 1 januari 1979 behoorde Het Westeinde tot de gemeente Twisk. Van 1979 tot 2007 behoorde het tot de gemeente Noorder-Koggenland, waarin de gemeente Twisk was opgegaan. De plaatsnaam verwijst naar het feit dat het aan het westelijke einde van Opperdoes is gelegen. Het valt echter formeel onder het dorp Twisk.

Het bekende oude treinstation van Twisk aan de lijn Hoorn-Medemblik (tegenwoordig een museumlijn) ligt in Het Westeinde. Het stationsgebouw is een laag langwerpig gebouw en werd geopend op 3 november 1887. Het station werd officieel buiten gebruik genomen op 5 januari 1941.