24: Redemption

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
24: Redemption
24: Redemption
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Save the day
Regie Jon Cassar
Producent Paul Gadd
Michael Klick
Scenario Howard Gordon
Hoofdrollen Kiefer Sutherland
Cherry Jones
Bob Gunton
Colm Feore
Powers Boothe
Robert Carlyle
Peter MacNicol
Gil Bellows
Jon Voight
Sebastian Roché
Kris Lemche
Carly Pope
Muziek Sean Callery
Montage Scott Powell
Cinematografie Rodney Charters
Distributie Fox Broadcasting Company
Première Vlag van de Verenigde Staten 23 november 2008
Vlag van Nederland 30 november 2008
Genre Actie/drama
Speelduur 84 minuten (TV-versie)
102 minuten (extended versie)
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 1 Golden Globe
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

24: Redemption is een Amerikaanse televisiefilm die deel uitmaakt van de televisieserie 24. De film leidt het zevende seizoen van de serie in.

Tot de productie van de film werd besloten nadat het zevende seizoen van 24 voor een jaar uitgesteld werd door de staking van de Writers Guild of America. FOX onderzocht de mogelijkheden om de serie eerder terug te laten keren, in de vorm van internetafleveringen of filmpjes voor de mobiele telefoon. Uiteindelijk werd gekozen voor een televisiefilm. Hiervoor reisde de cast en crew naar Zuid-Afrika af om een groot deel van de scènes te filmen. Aanvankelijk werd de film 24: Exile genoemd, later werd de naam gewijzigd in 24: Redemption.

De film werd voor het eerst op 23 november 2008 uitgezonden door FOX in de Verenigde Staten. Twee dagen later werd de film in een director's cut met extra's op dvd uitgebracht. Op 30 november 2008 zond RTL 5 de film in Nederland uit. In België werd de film op 20 december 2008 voor het eerst getoond op 2BE.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film vindt in real time plaats tussen drie en vijf uur 's middags, waarop de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten, Allison Taylor (Cherry Jones), bijna haar ambtseed aflegt. Tegelijkertijd vindt er in het fictieve Afrikaanse land Sangala een militaire staatsgreep plaats. Hiervoor hebben de rebellen kindsoldaten nodig, die ze uit de Sangalese school van Carl Benton willen halen. Ondertussen is Jack Bauer de hele wereld overgereisd om zijn arrestatiebevel te ontvluchten (in verband met de opheffing van CTU en de bijbehorende rechterlijke vervolgingen) en is hij aangekomen bij de school van Benton, waar hij juist op het moment van de staatsgreep naar elders wil vertrekken. Jack Bauer besluit om met zijn vriend Benton de kinderen te redden door ze naar de Amerikaanse ambassade te brengen, alwaar ze met de laatste helikopter geëvacueerd kunnen worden uit het land.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de film zijn op het moment dat Bauer en de kinderen vluchten voor een helikopter enige tijd expliciet twee personen van de filmcrew in beeld.
  • In België werd de film op 20 december 2008 uitgezonden op de Vlaamse zender 2BE.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]