410-419

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 410-419 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 5e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Volksverhuizing
  • In 409 trekken de Sueben, samen met de Alanen en de Vandalen (Asdingen en Silingen), over de bevroren Rijn, de Pyreneeën over en veroveren grote delen van het Iberisch schiereiland. In 411 worden de veroverde gebieden door loting verdeeld en de Sueben vestigen hun koninkrijk in de Romeinse provincie Gallaecia. Hun hoofdstad is Bracara Augusta, de huidige Portugese stad Braga. Als tegenmaatregel sluiten de Romeinen een verdrag met de Visigoten, die daarop (416) de Germaanse stammen op het Iberisch schiereiland aanvallen. De Alanen en de Silingen leiden zware verliezen en gaan noodgedwongen op in de Asdingen. De expeditie van de Visigoten wordt door de Romeinen afgebroken voordat de macht van de Sueben en de Asdingen wordt gebroken. In 419 ontstaat er een conflict tussen de Sueben en de Vandalen, de Sueben worden door Romeinse interventie van een nederlaag gered.
Brittannia
  • Keizer Honorius zendt een brief aan Britannia, waarin staat dat de provincie zelf voor haar bestuur en veiligheid moet zorg dragen, en dus de facto onafhankelijk wordt.
Gallië

414[bewerken]

  • Generaal Constantius trekt op tegen de Visigoten rond Narbonne. Nadat de Alanen naar de Romeinen zijn overgelopen, trekken Athaulf en de Visigoten zich terug naar Spanje.
  • De naar Spanje getrokken Silingen, Alanen, Sueven, en Asdingen voeren aanhoudend plundertochten uit. Om hen in het gareel te krijgen, laten de Romeinen in 415 een Visigotisch leger overkomen naar Spanje. Dit leger gaat zeer voortvarend te werk. In twee jaar tijd worden de Silingen praktisch uitgeroeid, zodat ze ophouden te bestaan als zelfstandig volk. De overlevenden zullen zich bij Gunderik aansluiten.

418[bewerken]

Heersers[bewerken]

Europa[bewerken]

Azië[bewerken]

Religie[bewerken]