460-469

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 460-469 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 5e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Romeinse Rijk
  • In augustus 461 wordt keizer Majorianus door de Germaanse generaal Ricimer ten val gebracht. Ricimer benoemt Libius Severus tot opvolger, maar heeft feitelijk de macht in handen.
  • Aegidius weigert samen te werken met Ricimer en erkent evenals de Oost-Romeinse keizer Leo I Libius Severus niet als keizer. Aegidius doet een poging met zijn leger tegen Ricimer op te trekken, maar is weinig succesvol doordat de Bourgondische koning Gundioc -die Ricimer als generaal aan zich heeft weten te binden- Aegidius de pas naar Italië afsnijdt.
Gallië
  • Aegidius komt in moeilijkheden als de Visigoten in opdracht van Ricimer tegen hem optrekken. Hij wordt gedwongen zich terug te trekken naar het gebied rond Parijs. In Gallia Lugdunensis, het Gallische gebied ten noorden van de Loire en ten zuiden van de Somme sticht hij een zelfstandig Gallo-Romeinse Rijk met Soissons als hoofdstad, waar zich enkele belangrijke wapenfabrieken bevinden. In 463 voorziet Aegidius zich van steun van de Frankische foederati onder aanvoering van Childerik. Met hulp van deze bondgenoten slaagt hij erin de Visigoten te verslaan in de slag bij Orléans, waarmee hij zijn machtsbasis in Gallië versterkt.
  • In 464 wordt Aegidius vermoord door vergiftiging. Het door hem gestichte rijk wordt eerst overgenomen door Paulus en daarna door zijn eigen zoon Syagrius.

Heersers[bewerken]

Europa[bewerken]

Azië[bewerken]

Religie[bewerken]