43 Gemechaniseerde Brigade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
43 Gemechaniseerde Brigade
43 Mechbrig
logo van de brigade
logo van de brigade
Oprichting 1949
Land Vlag van Nederland Nederland
Krijgsmachtonderdeel Koninklijke Landmacht
Onderdeel van Commando Landstrijdkrachten
Type Brigade
Aantal 3000 militairen
Garnizoen Havelte
Commandanten Brigadegeneraal Jan Swillens

43 Gemechaniseerde Brigade (43 Mechbrig) is een Nederlandse zelfstandige gevechtseenheid binnen de Koninklijke Landmacht. Het grootste gedeelte van de brigade is gelegerd op de Johannes Postkazerne in het Drentse Havelte. Naast internationale missies is 43 Gemechaniseerde Brigade sinds 2011 op nationaal niveau inzetbaar bij crisissituaties in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland.

Het logo van 43 Mechbrig is een Amerikaanse bizon met het getal 43 tegen een rood met blauwe achtergrond.

Geschiedenis[bewerken]

De brigade werd opgericht in juli 1949 als 43 Zelfstandige Infanterie Brigade. Het doel van deze oprichting was de inzet bij de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië. Hierna veranderde de naam van de eenheid regelmatig, totdat in 1992 de huidige naam werd vastgelegd. Twee jaar later werd de brigade buiten de actieve dienst gesteld. In 1998 kwam de eenheid weer paraat voor crisissituaties in Nederland.

43 Gemechaniseerde Brigade is sinds 17 maart 2016 onderdeel van de 1e Duitse Pantserdivisie. Onder de Nederlandse brigade komt een Duits bataljon te hangen, het 414 pantserbataljon. Dit bataljon wordt opgebouwd uit 4 compagnieën, 3 Duitse en 1 Nederlandse. De Nederlandse compagnie zal bestaan uit 4 pelotons. Een daarvan, het Opleidings- Trainings- en Kennisbehoudpeloton Tankoptreden (OTK-peloton), is op 1 januari 2016 opgericht.

Eenheden[bewerken]

Materieel[bewerken]

43 Gemechaniseerde Brigade heeft de beschikking over de volgende wapens, voertuigen en ander materieel:

Externe link[bewerken]