Fennek (pantserwagen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fennek
Fennek-highres.jpg
Soort
Periode -
Bemanning 3
Lengte 5,71 m
Breedte 2,49 m
Hoogte 2,18 m (met wapen)
Gewicht 10.400 kg (gevechtsklaar)
Pantser en bewapening
Pantser keramisch
Hoofdbewapening 7.62 of .50 (12,7mm) machinegeweer/40mm-granaatwerper
Secundaire bewapening rookgranaten
Motor Deutz Diesel 177kW 6 cilinder (240 PS)
Snelheid (op wegen) 115 km/h
Rijbereik 900 km

De Fennek is een Duits-Nederlandse pantserwagen, die onder licentie ook in Nederland werd gebouwd voor de Koninklijke Landmacht, waar hij in gebruik is sinds 2006. Er zijn in totaal 410 exemplaren in verschillende uitvoeringen geleverd, de laatste in 2008. Het Duitse leger beschikt over 206 Fennek-voertuigen.

Geschiedenis[bewerken]

De pantserwagen werd gebouwd door het samenwerkingsverband ARGE, waarin Krauss-Maffei Wegmann in Duitsland en SP Aerospace & Vehicle Systems in Geldrop deelnamen. Toen de laatste firma failliet ging nam Dutch Defence Vehicle Systems (DDVS) de productie over. Met de aanschaf was een bedrag gemoeid van 869 miljoen gulden. De Nederlandse order werd drie jaar later geleverd dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Fennek-versies[bewerken]

De Koninklijke Landmacht heeft de volgende uitvoeringen van de Fennek in gebruik:

Fennek LVB[bewerken]

Van de Fennek LVB (licht verkennings- en bewakingsvoertuig) zijn 202 exemplaren geleverd. Deze versie beschikt onder meer over op een uitschuifbare mast gemonteerde dag- en nachtzichtapparatuur, laserafstandsmeter en ccd-camera. De mast kan worden uitgeschoven tot 1,5 m boven het voertuig, ofwel 3,29 m boven de grond. De mastkop kan ook worden afgenomen en op afstand van het voertuig op een statief worden geplaatst: het voertuig kan zo verborgen blijven. De Fennek LVB is bewapend met een zware .50 mitrailleur.[1]

Fennek MRAT[bewerken]

De Fennek MRAT (Medium Range Anti Tank) is voorzien van een Rafael Spike MR (voorheen 'Rafael Gill') anti-tank raket.[1] Het wapen wordt van binnen in de Fennek elektronisch op afstand bediend. Het richtsysteem bestaat uit een periscoop, afgeleid van de PERI Z I7. Er zijn 130 exemplaren van de Fennek MRAT geleverd.

Fennek AD[bewerken]

Ten slotte zijn er 78 Fenneks zonder specifieke bewapening of uitrusting geleverd. Deze worden aangeduid als Fennek AD (algemene dienst). Deze voertuigen zijn gebruikt voor de volgende drie varianten:

Fennek SWP[bewerken]

Fennek SWP

Van de Fennek AD zijn 18 exemplaren in 2007 omgebouwd tot Stinger Weapon Platform (SWP).[1] Deze luchtverdedigingsversie van de Fennek is voorzien van een volledig geïntegreerd Stinger Launching System (SLS) waarmee 4 Stingerraketten tot vuren gereed zijn geplaatst in twee launchers. Het SLS is geplaatst op een in Turkije gebouwd Aselsan Pedestal Mounted Air Defence System (PMADS). Het systeem wordt van binnenuit bediend en beschikt onder andere over een warmtebeeld camera, een tv-camera en een laserafstandsmeter. De schutter stuurt met een druk op de knop het SLS automatisch richting het doel. Het geïdentificeerde luchtbeeld is zichtbaar op een Weapon Terminal. Met de luchtbeeldinformatie neemt de Stingercommandant zelfstandig beslissingen over het bestrijden van luchtdoelen. Het systeem is in staat om 2 Stingers tegelijkertijd te activeren en als 'Ripple Fire' kort na elkaar af te vuren.

Fennek VWWRN[bewerken]

Fennek in Museumpark Harskamp

De voorwaartse waarnemer (VWWRN) versie van de Fennek heeft vanaf 2007 de YPR-765 vervangen voor de voorwaartse waarnemersgroepen. Deze variant is een Fennek AD die is voorzien van meerdere radio's en hardware om vuursteun aan te vragen vanaf de grond, vanuit de lucht en vanaf zee. Verder heeft de Fennek VWWRN een geavanceerd navigatiesysteem (GPS in combinatie met TALIN). In de Fennek VWWRN heeft de voertuigcommandant, die tevens een vuursteunofficier is, vergeleken met de Fennek LVB extra C2-hardware om vuursteuncoördinatie-taken uit te voeren.

De voorwaartse waarnemers zijn de ogen van de vuursteun. De speciale waarnemingsuitrusting (BAA-kop met graticule) van deze Fennek bevindt zich organiek in het voertuig en hiermee kunnen doelen al op grote afstand worden opgespoord en verwerkt. De houwitsers van de artillerie kunnen hierdoor de doelen snel en nauwkeurig onder vuur nemen. Indien nodig kan deze speciale uitrusting ook buiten het voertuig worden gebruikt (uitgestegen optreden). De Fennek heeft meerdere command and control-middelen en de Advanced Fire Support Information System software (AFSIS).

Fennek MR[bewerken]

De Fennek Mortier (MR) is een Fennek AD die is ingericht voor het vervoer van een L16 A2 81mm-mortier. Hij is bedoeld om op compagnieniveau het nabijgevecht met mortiervuur te ondersteunen. Het mortier wordt op het 'achterdek' van de Fennek AD vervoerd. Om te vuren moet het wapen, het affuit en de richtmiddelen eerst worden samengesteld. Daarna stelt men het mortier in de juiste richting. De munitie wordt in en op het voertuig vervoerd. De Fennek MR heeft command-and-control-middelen en de Advanced Fire Support Information System software (AFSIS) voor het bataljonsniveau.

Inzet[bewerken]

De Fennek is zowel door het Nederlandse als het Duitse leger ingezet in Afghanistan. Daar is een Duitse Fennek geraakt door een RPG en een Nederlandse Fennek door een bermbom. De Duitsers kwamen er met lichte verwondingen vanaf. De Nederlanders verloren echter een soldaat en twee anderen raakten gewond. Toch wist de bepantsering van de Fennek nog veel van de klap op te vangen.

Externe link[bewerken]