Naar inhoud springen

72nd Street (Second Avenue Subway)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    72nd Street   
72nd Street
Opening 1 januari 2017
Perrons 1
Lijn(en) ()
Vervoerder(s) New York City Subway (MTA)
Reizigers 9,086 miljoen (2018)
Ligging
Plaats Upper East Side
Coördinaten 40° 46′ 8″ NB, 73° 57′ 30″ WL
72nd Street (metro van New York)
72nd Street
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
New York (stad)

72nd Street is een station van de metro van New York aan het traject van de Second Avenue Subway. Het station wordt voornamelijk bediend door metrolijn Q. Het station ligt aan Second Avenue, ter hoogte van de kruising met 72nd Street in de Upper East Side van Manhattan.

Het station, samen met de stations 86th Street en 96th Street, openden op 1 januari 2017 als de drie stations van het eerste segment van de Second Avenue Subway. De drie stations zijn tot heden de meest recente stations van de metro van New York.

Naast voor metrolijn Q wordt het station ook bediend door metrolijn M op weekdagen 's avonds en gedurende het volledige weekend (met uitzondering van de late avonddiensten). Een beperkt aantal treinen tijdens de spitsuren op weekdagen van metrolijn N gebruiken Second Avenue Subway als een variant aan de noordelijke trajectzijde, en passeren ook 72nd Street. Tijdens de ochtendspits op weekdagen is er ten slotte een enkele bediening door metrolijn R in noordelijke richting langs Second Avenue Subway die als eindpunt 96th Street heeft.

Het station, samen met de andere stations van de eerste fase van de Second Avenue Subway, bevat functies die niet in de meeste metrostations in New York te vinden zijn. Het is volledig in overeenstemming met de regelgeving opgelegd door de Americans with Disabilities Act uit 1990. Zo zijn er onder meer zes liften voor toegang voor personen met een beperking. Daarnaast bevat het station airconditioning waardoor het in de zomer tot 6° Celsius koeler is in het station dan in andere stations van de metro en is het waterdicht, een functie die alleen in nieuwere stations te vinden is. De kunstwerken in het station 72nd Street zijn getiteld "Perfect Strangers", het is set van zesendertig portretmozaïeken van artiest en fotograaf Vik Muniz.

De twee sporen van het ondergronds metrostation liggen aan een 178 m lang en 8,5 m breed eilandperron op een diepte van 30 meter onder het straatoppervlak. Vlak ten noorden en ten zuiden van het perron zijn twee kruiswissels die het op beide locaties mogelijk maken voor treinen om van westelijk naar oostelijk spoor te wisselen en omgekeerd. Verder ten zuiden van het station splitst de tunnel in twee richtingen, een tunnelmond is gecreëerd voor de toekomstige verdere aanleg van de Second Avenue Subway zuidwaarts richting metrostation 2nd Avenue en uiteindelijk een toekomstige terminus bij Hanover Square, anderzijds wijkt een tweede tunnel westwaarts met aansluiting op 63rd Street Line waar het volgende metrostation, Lexington Avenue-63rd Street, bediend wordt.

Richting Vorig station Metrolijn Q Volgend station Richting
96th Street 86th Street 72nd Street Lexington Avenue-63rd Street Coney Island-Stillwell Avenue
Zie de categorie 72nd Street (IND Second Avenue Line) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.