A-8 (Spanje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Autovía del Cantábrico
Autovía del Cantábrico
Autovía del Cantábrico
Land Spanje
Lengte 486 km
Lijst van Spaanse autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Spanje
Traject
Begin Bilbao
Einde Baamonde

De A-8 (Autovía del Cantábrico) is een autosnelweg die loopt langs de noordkust van Spanje, grotendeels op enkele kilometers van de Golf van Biskaje. De snelweg, die in zijn geheel deel uitmaakt van de Europese route E-70, verbindt Bilbao in de regio Baskenland via grote steden als Santander en Gijón met de regio Galicië.

De snelweg loopt door de autonome regio's Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. De A-8 is feitelijk een tot autosnelweg omgebouwde N-634 en N-632. Sommige gedeelten van deze oude wegen zijn nog niet omgebouwd en daardoor is de snelweg op enkele plaatsen onderbroken. Als de snelweg volledig gereed is heeft deze een totale lengte van ongeveer 650 kilometer en is dan de belangrijkste wegverbinding in dit deel van het land. Het geplande eindpunt ligt op de A-6 bij Baamonde in de regio Galicië, ongeveer 60 kilometer ten oosten van Arteixo.

Traject[bewerken]

De weg begint ten zuiden van Bilbao nadat de AP-8 vanuit San Sebastian en Frankrijk en de AP-68 vanuit Logroño zich hebben samengevoegd. In de metropool van Bilbao vormt het de belangrijkste verkeersader die de voorsteden met elkaar verbindt. Bij het verlaten van de regio Baskenland loopt de weg parallel aan de kust, afwisselend van enkele kilometers ervandaan tot direct eraan. Dit gedeelte loopt door bergachtig gebied en is zeer bochtig. Vanaf Colindres loopt de snelweg wat meer landinwaarts om vanaf Solares om vervolgens 15 kilometer ten zuiden van Santander via Torrelavega naar Unquera te lopen waar de A8 over ongeveer 22,5 kilometer onderbroken is en men dus nog steeds tot ten westen van Llanes gebruik moet maken van de N634.


Ter hoogte van Foz buigt de A8 landinwaarts af om bij Baamonde aan te sluiten op de A-6, Madrid-Arteixo.

Secties[bewerken]

Aanduiding Sectie Status (2011) Km
A-8 Bilbao - Baamonde (A-6) In gebruik 484,85

Foto's[bewerken]

Afbeeldingen op Commons[bewerken]