A3 (Roemenië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autostradă Transilvania
De A3 bij Cheile Turului
De A3 bij Cheile Turului
De A3 bij Cheile Turului
Autostradă Transilvania
Autostradă Transilvania
Autostradă Transilvania
Land Roemenië
Regio Transsylvanië, Walachije
Lengte 588 km
Lijst van Roemeense autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Roemenië
Traject
Rotonde (gepland) Boekarest Strada Gherghitei
Afrit autosnelweg 3 (gepland) Boekarest Strada Popasului
Afrit autosnelweg 5 (gepland) Boekarest Strada Iancu Nicolae
Afrit autosnelweg 7 (gepland) Ringweg Boekarest CB
Knooppunt van wegen 12 (gepland) Ringweg Boekarest ACB
Afrit autosnelweg 24 (gepland) Snagov
Afrit autosnelweg 60 (gepland) Ploiești-sud, Bărcănești 1
Afrit autosnelweg 62 (gepland) Ploiești-sudvest 1
Afrit autosnelweg 71 (gepland) Ploiești-vest, Târgoviște 72
Afrit autosnelweg 92 (gepland) Câmpina, Bănești 1
Afrit autosnelweg 112 (gepland) Comarnic 1
Afrit autosnelweg 124 (gepland) Sinaia, Târgoviște 171
Afrit autosnelweg 132 (gepland) Bușteni 7
Afrit autosnelweg 147 (gepland) Predeal 173A
Afrit autosnelweg 162 (gepland) Râșnov, Bran, Pitești 7373A
Afrit autosnelweg 169 (gepland) Brașov, Buzău, Bacău
Afrit autosnelweg 174 (gepland) Brașov, Codlea 1
Afrit autosnelweg 219 (gepland) Făgăraș, Sibiu, Timișoara, Arad 1
Afrit autosnelweg 254 (gepland) Agnita, Bradeni
Afrit autosnelweg 275 (gepland) Sighișoara, Mediaș 14
Afrit autosnelweg 283 (gepland) Hoghilag, Dumbrăveni, Mediaș 14
Afrit autosnelweg 313 (gepland) Gheorghe Doja, Toplița, Piatra Neamț
Afrit autosnelweg 317 (gepland) Târgu Mureș 15
Afrit autosnelweg 320 (gepland) Ungheni, Aeroport Târgu Mureș
Afrit autosnelweg 339 (gepland) Iernut, Târnăveni, Mediaș 14A
Afrit autosnelweg 339 (gepland) Luduș 15
Afrit autosnelweg Câmpia Turzii 15
Afrit autosnelweg Turda 1
Afrit autosnelweg Cluj-Napoca 1

De A3 of Transsylvaanse snelweg (Autostradă Transilvania) is een snelweg in aanbouw die de Roemeense hoofdstad verbindt met vele andere steden in Transsylvanië en de grens met Hongarije.

Het wegverloop van de snelweg is als volgt: Boekarest - Ploiești - Brașov - (het stuk via Sighișoara naar Târgu Mureș wordt niet meer aangelegd) - Turda - Cluj-Napoca - Zalău - Oradea - Borș - Hongaarse grens. De snelweg loopt bijna gelijk aan de DN1, de meest bereden weg in Roemenië.

Het oorspronkelijke contract voor de A3 over een lengte van 415 km was afgesloten met het Amerikaanse bedrijf Bechtel. Er ging zeer veel mis: Zo was er geen aanbesteding geweest en geen haalbaarheidsstudie uitgevoerd, De regering was onvoldoende op de hoogte van alle voorwaarden toen men over het contract besliste. Uiteindelijk werd in 2013 het contract opgezegd nadat slechts 52 km snelweg was aangelegd. De kosten bedroegen op dat moment 1,42 miljard euro. Hiermee was dit een van de duurste stukken snelweg ooit aangelegd. Justitie heeft nadien nooit een schuldige voor het echec kunnen vinden.[1][2]

In 2016 werd besloten het deel van de weg tussen Targu Mures en Brasov niet meer te bouwen. De verbinding naar Boekarest zal als alternatief vanaf Turda via de A10 (Roemenië) Sebeș - Turda naar Sebes. gaan en dan via de A1 naar de hoofdstad. De A3 Boekarest Brasov wordt wel verder uitgebouwd.[3]

Gereedgekomen traject[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 december 2009 werd het eerste gedeelte van de A3 opgeleverd. De opening werd verricht door de toenmalige minister president van Roemenië, Emil Boc. Het betroft de eerste 42 kilometer snelweg tussen de plaatsen Gilau en Turda. Hierdoor hoefde al het verkeer niet meer door de stad Cluj en werd de stad bevrijd van files en zwaar vrachtverkeer. In 2018 werd 9 kilometer toegevoegd tussen Gilău tot aan Nădăşelu.

Van het tracé van Boekarest to Ploiești werd in 2012 het eerste deel geopend met een lengte van 55 kilometer, in december 2018 opende uiteindelijk het stedelijke deel van de A3 in București, een 7 kilometer lang traject tussen een rotonde bij de Strada Petricani en de Centura București.

Traject Cluj-Napoca - Târgu Mureș[bewerken | brontekst bewerken]

In december 2018 werd eveneens een traject tussen Ungheni en Iernut, net ten westen van Târgu Mureș geopend dat in 2021 met 4,5 kilometer werd verlengd rond het dorp dorp Ungheni aan de met een aansluiting naar Târgu Mureș. Het traject tussen Iernut en Chețani werd op 18 september 2020 opengesteld voor het verkeer. Het deel tussen Chețani en Câmpia Turzii liep echter fors achter op schema, op 11 maart 2021 is het contract ingetrokken. In februari 2022 is een nieuw contract gegund met een geplande oplevering eind 2023. Daarmee kan er zonder onderbreking gereisd worden naar Târgu Mureș.

Traject Hongaarse grens - Biharia[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2020 werd een kort stuk van de snelweg nabij de grens met Hongarije (5,4 km) geopend voor het verkeer als aansluiting op de M4 die de rechtstreekse autosnelwegverbinding met Debrecen en Boedapest mogelijk maakt. Op dit stuk snelweg zal ook een aansluiting naar Oradea worden gebouwd, de A11. Op 18 augustus 2020 werd het contract gegund voor de 19 kilometer lange bypass van Oradea, die langs de westkant van de stad verloopt. Dit deel is grotendeels onderdeel van de A11 en een klein stukje van de stadsring van Oradea. Dit deel moet in december 2023 worden opengesteld.

In aanbouw zijnde delen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 september 2020 werd de gunning voor twee contracten ten noordwesten van Cluj-Napoca aangekondigd, 16,8 kilometer tussen Nădășelu en Mihăiești en 13,3 kilometer tussen Mihăiești en Zimbor. Het contract werd op 22 september 2020 getekend. Dit deel wordt circa september 2023 geopend. Verder is op 26 juni 2020 is een contract gegund voor de bouw van 12,2 kilometer A3 tussen Zimbor en Poarta Sălajului. Het duurde echter twee jaar voordat de bouw in juli 2022 begon. Dit deel moet in december 2024 gereed zijn. Ook is een stuk weg tussen Poarta Sălajului en Zalău met een 2,89 kilometer lange tunnel door het Meseșgebergte in voorbereiding.

Vervolgens is op 5 september 2020 een contract gegund voor een 13,5 kilometer lang deel tussen Nușfalău en Suplacu de Barcău. Dit deel wordt op 15 september 2023 voor het verkeer geopend. Het lijkt er daarmee op dat er de komende jaren voor de stad Zalău ook een aansluiting gaat ontstaan op het autosnelwegennet.

Verder zijn er nog twee wegdelen die er voor moeten zorgen dat de totale verbinding tussen Biharia en Suplacu de Barcău aan gaat sluiten. Het eerste deel betreft het traject Biharia-Chiribiş, dit wegdeel is 28,5 km lang. Het tussenliggende traject behelst 26,3 km.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie A3 motorway (Romania) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.